Praha Jeruzalém

Velvyslanec Friedman řekl, že zveřejnění mírového plánu bude vzhledem k izraelským předčasným vobám a odmítnití plánu ze strany PA o několik měsíců odloženo.

Autor: Tal Polon, 6.1.2019 13:48

Americký velvyslanec v Izraeli David Friedman uvedl, že USA nebudou v blízké budoucnosti zveřejňovat mírový plán pro Blízký východ.

Včera v rozhovoru s americkými reportéry, kteří doprovázeli návštěvu amerického bezpečnostního poradce Johna Boltona v Izraeli, Friedman vysvětlil, že zveřejnění plánu bude odloženo „o několik měsíců“ a to vzhledem k izraelským volebám a pokračujícímu odmítání PA plán přijmout.

„Chceme ho (plán) zveřejnit tehdy, kdy bude mít nejlepší šanci, aby byl přijat“ řekl a dodal, že izraelské volby „jsou faktorem, ale nikoli jediným faktorem.“

Friedman uvedl, že obsah je „téměř hotov“, ale je třeba „doladit slůvka“.

„Výzvou pro mírový plán je střízlivé vyhodnocení skutečností tohoto regionu,“ prohlásil Friedman. „Naposledy existovala smysluplná dohoda mezi Izraelci a Palestinci v roce 1993. Od té doby se toho stalo hodně.“

V neděli cestoval Bolton k Západní zdi a byl doprovázen Friedmanem a rabbi Mordechaiem Soli Eliavem, předsedou Western Wall Heritage Foundation.

06.01.2019 20:32 Daniel Žingor141Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova