Praha Jeruzalém

Během telefonátu mezi oběma vedoucími představiteli vyjádřil izraelský premiér Benjamin Netanjahu zájem Izraele zabránit Íránu, aby se v Sýrii vojensky usadil.

Od: JNS.org, 5. ledna 2019

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ruský prezident Vladimir Putin se v pátek dohodli na posílení spolupráce mezi oběma zeměmi v Sýrii.

Podle úřadu předsedy vlády Netanjahu během pátečního telefonátu zopakoval postoj Izraele ohledně přítomnosti Íránu v Sýrii.

„Za tímto účelem obě strany znovu potvrdily své vzájemné odhodlání posílit koordinaci prostřednictvím vojenských a diplomatických cest,“ uvedl Kreml podle státní zpravodajské agentury TASS.

Navíc „Netanjahu blahopřál prezidentovi Putinovi a ruskému lidu při příležitosti nového občanského roku a vyjádřil soustrast nad katastrofou v Magnitogorsku“, uvedl úřad předsedy vlády.

Vztahy mezi Izraelem a Ruskem jsou jako na houpačce od té doby, co v Sýrii v roce 2015 propukla občanská válka.

Obě země koordinovaly své vojenské aktivity v Sýrri, aby se vyhnuly náhodným konfliktům. Ovšem incident z loňského září, který následoval po izraelském leteckém útoku, jehož následkem syrská protiletadlová palba sestřelila ruské letadlo a zabila 14 členů posádky, ponechává vztahy mezi Ruskem a Izraelem poměrně napjaté.

Izrael chce, aby Rusko dělalo více pro potlačení íránské expanze v Sýrii a také, aby se víc zaměřilo na íránské vazby na libanonskou teroristickou skupinu Hizballáh.

06.01.2019 05:57 Daniel Žingor145Zdroj: World Israel News

Klíčová slova