Praha Jeruzalém

Egyptský prezident Abdel Fattah Al-Sisi řekl CBS, že má jeho země „širokou škálu spolupráce“ s Izraelem.

Autor: Elad Benari, 4.1.2019 00:09

Egyptský prezident Abdel Fattah Al-Sisi potvrzuje, že jeho armáda spolupracuje s Izraelem v boji proti teroristům na severu Sinaje.

Sisi se takto vyjádřil v rozhovoru „60 minut“ pro CBS, který bude celý odvysílán v neděli, ale už ve čtvrtek jsme mohli slyšet jeho části.

Na otázku, zda je spolupráce s Izraelem nejužší, jaká kdy mezi oběma zeměmi byla, odpověděl: „To je pravda … Máme s Izraelci širokou škálu spolupráce.“

Egypt už několik let bojuje proti povstání na poloostrově Sinaj. K většině útoků v této oblasti během tohoto období se přihlásila Provincie Sinai, což je organizace přidružená Islámskému státu v Egyptě (ISIS).

V únoru Egypt spustil operaci „Sinai 2018“ ve snaze zbavit Sinajského poloostrova islámských teroristů.

Mírová smlouva podepsaná mezi Egyptem a Izraelem v roce 1979 ukládala přísná omezení egyptského vojenského nasazení na Sinaji a jakákoli egyptská invaze na Sinaj vyžaduje koordinaci s Izraelem.

V uplynulých letech Izrael několikrát výslovně dovolil egyptské armádě zvýšit svou přítomnost na poloostrově kvůli bojům se vzbouřenci místní pobočky ISIS.

Loni oznámily The New York Times, že Izrael s egyptským souhlasem zahájil letecké údery proti cílům ISIS na severním Sinaji.

Tato zpráva citovala americké a britské zdroje a tvrdila, že izraelská letadla napadla cíle na egyptském poloostrově Sinai více než 100 krát během dvou let.

Mluvčí egyptské armády později tuto zprávu vehementně popřel a trval na tom, že není „důvěryhodná“ a dodal, že egyptská armáda je jediným subjektem, který v oblastech na severu Sinaje ve spolupráci s místními policejními silami provádí vojenské operace.

Ačkoli se Egypt stal první arabskou zemí, která podepsala s Izraelem v roce 1979 mírnou smlouvu, vzájemné vztahy byly formálně chladné a egyptská politická elita zůstávala vůči normalizaci vztahů s Izraelem nepřátelská.

Zdá se, že od okamžiku, kdy Al-Sisi převzal v roce 2013 moc, poté, co jeho armáda vyhnala islámského prezidenta Mohameda Morsiho z muslimského bratrstva, byly vzájemné vztahy vylepčeny .

Sisi v minulosti naléhal na Izraelce a palestinské Araby, aby se chopili toho, co nazval „skutečnou příležitostí“ pro mír a poukázal na mírovou dohodu své vlastní země s Izraelem. Svou výzvu k obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelem a PA zopakoval loni v září.

05.01.2019 06:35 Daniel Žingor157Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova