Praha Jeruzalém

Společné prohlášení Izraele, Hondurasu a USA uvádí, že strany budou pokračovat v akčním plánu otevření svých velvyslanectví v Tegucigalpě a Jeruzalémě.

Autor: Elad Benari, 2.1.2019 4:03

Honduras řeší s Izraelem a Spojenými státy přesun velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. V úterý v noci, po trojstranném setkání mezi honduraským prezidentem Juanem Orlandem Hernandezem, předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem a americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, to potvrdili zúčastnění představitelé.

Podle společného prohlášení vydaného ministerstvem zahraničí během schůzky „bylo dohodnuto posílení politických vztahů a koordinace spolupráce v oblasti rozvoje v Hondurasu“.

Tři vůdci „také souhlasili, že budou pokračovat v akčním plánu, který zahrnuje schůzky v jejich třech hlavních hlavních městech, aby pokročili v procesu rozhodnutí o otevření velvyslanectví jak v Tegucigalpě, tak v Jeruzalémě,“ dodává prohlášení.

V úterý brzy ráno vydala Netanjahuova kancelář prohlášení, v němž uvádí, že předseda vlády „diskutoval s Hernandezem a Pompeem o postupu v otázce otevření dvou velvyslanectví v Jeruzalémě a Hondurasu“.

Netanjahu se také s honduraským prezidentem Hernandezem sešel mezi čtyřma očima, uvádí prohlášení.

Toto setkání se uskutečnilo v Brazílii při příležitosti prezidentské inaugurace nového brazilského prezidenta Jair Bolsonara.

Zákonodárci v Hondurasu podpořili přesun velvyslanectví v dubnu 2018 a schválili nezávazné usnesení vyzývající Hernandese, aby následoval USA a Guatemalu v přesunu jejich velvyslanectví do Jeruzaléma.

Zpráva z minulého týdne naznačila, že je Hernandezova vláda připravena přesunout honduraské velvyslanectví do Jeruzaléma za předpokladu, že Izrael udělá reciproční kroky směrem k Hondurasu.

Hlavním požadavkem v Hondurasu je rozšíření izraelské diplomatické mise v Hondurasu na plné velvyslanectví. V současné době udržuje Izrael v Tegucigalpě pouze svůj konzulát.

Náklady na provoz plnohodnotného velvyslanectví se odhadují na jeden milion dolarů ročně.

Další požadavky zahrnují užší ekonomické vazby a také technickou pomoc Izraele.

V prosinci 2017 americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a pět měsíců poté tam přemístil americké velvyslanectví. Následovala ho Guatemala.

Bolsonaro po svém zvolení oznámil, že má v úmyslu dodržet svůj předvolební slib a také přesunout brazilské velvyslanectví do Jeruzaléma.

Netanjahu později přivítal Bolsonarovo oznámení. Arabští vůdcové odsoudili tento krok a tlačí na Bolsonara, aby to neudělal.

02.01.2019 07:14 Daniel Žingor109Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova