Praha Jeruzalém

Georges Loinger, židovský člen francouzského odboje, který zachránil stovky židovských dětí před nacisty, zemřel ve věku 108 let.

Autor: Marcy Oster, JTA, 31.12.2018 7:18

Georges Loinger, člen francouzského odboje během 2. světové války, který zachránil stovky židovských dětí před nacisty, zemřel.

Loinger zemřel v pátek v Paříži ve věku 108 let, potvrdila na svých webových stránkách francouzská Nadace památníku holocaustu.

Loinger, který byl Žid, ale se svými blond vlasy a modrýma očima vypadal jako Áriec, propašoval v malých skupinkách po francouzsko-švýcarské hranici nejméně 350 židovských dětí, jejichž rodiče byli zabiti nebo posláni do nacistických koncentračních táborů, informovala francouzská AFP. Děti, které zachránil, byly v péči Oeuvre de Secours aux Enfants (OSE), židovské pomoci dětem, založené v Petrohradě v roce 1912.

Získal ocenění Medaile odporu, Vojenský kříž a Legie cti Francie.

Německými ozbrojenými silami byl v roce 1940, když sloužil pro francouzskou armádu, zajat a byl poslán do zajateckého tábora v Německu. Podařilo se mu utéct a vrátit se do Francie, kde pracoval pro OSE, informovala AFP.

Byl bratrancem mima Marcela Marceau, který byl rovněž bojovníkem odboje.

31.12.2018 06:47 Daniel Žingor218Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova