Praha Jeruzalém

Po pěti letech ve vedení Židovského domova zakládají Bennett a Shakedová „Novou pravici,“ která má “ zastupovat sekulární a nábožensky založené Izraelce.“

Autor: Tzvi Lev, 29.12.2018 20:26

Ministr školství Naftali Bennett a ministryně spravedlnosti Ayelet Shakedová v sobotu večer oznámili, že opustí Židovský domov a založí novou stranu.

Nová strana se bude jmenovat „Nová pravice“, čímž se uzavře Bennettovo pěti leté vedení Židovského domova, které začalo, když ve volbách o vedení porazil dosavadního šéfa Zevuluna Orleva.

Během své řeči v Beit Sokolov v Tel Avivu Bennett a Shakedová tvrdě napadali Likud a řekli, že „Nová pravice“ bude „opravdovým partnerstvím mezi náboženskými a sekulárními Izraelci“.

„Židovský domov získal v Izraeli veliký vliv, ale v posledním roce a ještě víc v posledních měsících tato doba velkého vlivu skončila,“ řekl Bennett. „Předseda vlády Netanjahu pochopil, že tento nádherný náboženský sionismus má ve své kapse, že bez ohledu na to, jak často a jak moc je zradí, zůstanou s ním.“

Bennett zvláště kritizoval premiéra Netanjahua. „Netanjahu převádí Hamasu hotovost,“ tvrdil Bennett a nazval to „kapitulací vůči raketám“.

Údajně se k Nové pravici připojí dosavadní poslanec za Židovský domov Shuli Mualem-Rafaeli.

V posledních dnech se Bennett setkal s vrcholnými představiteli náboženských sionistů, včetně Rabbi Zalmana Melameda a Haima Druckmana, aby získal jejich podporu pro tento dramatický krok. Židovský domov poděkoval Bennettovi a Shakedové „za 5 let jejich skvělé práce jménem židovského lidu a dodal, že „věří, že budou mít v rámci pravicových uskupení úspěch „, ale náboženským sionistům doporučil, aby volili Židovský domov.

Zákonodárce za Židovský domov Bezalel Smotrich zdůraznil, že bude bojovat za vedení Židovského domova i po odchodu Bennetta a Shakedové.

„Na jednu stranu to, že Bennett a Shakedová odešli, byl logický krok“ řekl Smotrich. „Od okamžiku, kdy vstoupili do politiky, nezačali vést náboženské sionisty, stanovili si mnohem vyšší cíle a tvrvalo to nějaký čas, než pochopili, že je na této platformě nenaplní.“

Smotřič dodal, že ho tento krok překvapil „myslím, že bylo možné ve spolupráci pokračovat, vidím, že je náboženský sionismus na vzestupu a může vést Izrael“.

„Blahopřeji jim, přeji jim úspěch a sám za sebe přijímám závazek konsolidovat náboženský sionismus.“

30.12.2018 05:34 Daniel Žingor141Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova