Praha Jeruzalém

Izraelský premiér vrací úder tureckému prezidentovi poté, co Erdogan obvinil Izrael z „bezákonné okupace palestinských zemí“.

Autor: David Rosenberg, 23.12.2016 16:51

V neděli v nejnovější eskalaci války slov mezi oběma vůdci izraelský premiér Benjamin Netanjahu napadl tureckého prezidenta Recep Tayyipa Erdogana.

Během návštěvy muzea Palmachu v Tel Avivu s křesťanskými vojáky Netanjahu odpálil Erdoganovo vyjádření, že Izrael je zapojen do „bezprávné okupace palestinských zemí“ tím, že tureckého prezidenta nazval „antisemitským diktátorem“, který je posedlý „napadáním“ Izraele .

„Jsme na vás hrdí, celý národ je na vás hrdý,“ řekl Netanjahu křesťanským vojákům IDF. „Patříte k nejmorálnější armádě na světě.“

„Ne každý sdílí tento názor. Právě jsem byl vystaven každodennímu napadání antisemitského diktátora Erdogana.“

Netanjahu pokračoval kritikou politiky Turecka vůči jeho menšinám a dodal, že za Erdogana se Turecko stává „den ze dne víc diktátorským“.

„Je posedlý Izraelem. Ví, co je morální armáda a ví, co je skutečná demokracie, na rozdíl od armády, která masakruje ženy a děti v kurdských vesnicích a stát, který se k mé lítosti každý den stává víc diktátorským.“

„Je posedlý Izraelem. Ale zlepšilo se to. Erdogan na mě útočil každé dvě hodiny a teď je to každých šest hodin.“

V neděli také požadoval Erdoganův mluvčí Ibrahim Kalin, aby Izrael „ukončil bezprávní okupaci palestinských zemí“ a obvinil židovský stát z „brutálního útlaku palestinského lidu“.

Den předtím Netanjahu odrazil Erdogana, který tvrdil, že Izrael „kope do mužů, žen a dětí, když jsou na zemi,“ s tím, že je to Turecko a ne Izrael, které se dopouští flagrantního porušování lidských práv.

„Erdogan, okupant severního Kypru, jehož armáda masakruje ženy a děti v kurdských vesnicích, uvnitř Turecka i mimo něj, nebude kázat Izrael o morálce,“ řekl Netanjahu.

24.12.2018 09:21 Daniel Žingor203Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova