Praha Jeruzalém

UK Pink Floyd Experience uvedla, že v Izraeli vystoupí a to poté, co dříve oznámila, že svoji show na nátlak Rogera Waterse ruší.

Autor: Elad Benari, 19.12.2018 6:37

Kapela Pink Floyd v úterý změnila své původní rozhodnutí zrušit, po nátlaku Rogera Waterse spoluzakladatele původní Pink Floyd a proslulého aktivisty BDS, nadcházející turné v Izraeli.

Minulou neděli zrušila UN Pink Floyd Experience svá show v Tel Avivu, Haifě a Be’er Shevě, což bylo jen pár hodin poté, co dostala dopis Waterse, vyzývající skupinu, aby dodržela bojkot Izraele.

V úterý však, aby si zachovala tvář, zveřejnila na svých internetových stránkách prohlášení, že je „povinna splnit své smluvní povinnosti“ a „realizovala jednorázový zvláštní koncert společně s Israeli Pink Floyd Tribute Band Echoes .“

Skupina uvedla, že se rozhodla přijmout pozvání hrát v Izraeli, aniž by se zapojila do politiky. Ve svém prohlášení citovaném JTA uvedla, že její členové litují „zklamání a rozčílení, které toto všechno způsobilo, nebylo vůbec našim úmyslem vzbudit tento hněv a nenávist, přičemž jsme zamýšleli pravý opak. Při zpětném pohledu bylo velmi naivní si myslet, že by naše motivy nebyly špatně pochopeny a vykládány.“

Skupina naposledy hrála v Izraeli v roce 2017.

Poté, co oznámila zrušení koncertů, příznivci Izraele zaplavili stránku skupiny na Facebooku zlostnými příspěvky, což vedlo UN Pink Floyd Experience, aby svou Facebook stránku zavřela.

Waters v minulosti porovnal Izrael s nacistickým Německem a v rozhovoru prohlásil: „Situace v Izraeli/Palestině s okupací, etnickými čistkami a systematickým rasistickým apartheidovým režimem Izraele je nepřijatelná.“

Předtím během koncertu v Belgii vypustil obrovský balón s prasetem s Davidovou hvězdou. Návštěvníci koncertu uvedli, že židovská hvězda byla mezi symboly představující různé korporace a fašistická hnutí.

Navíc slovně útočil na mnoho umělců, kteří se v posledních letech rozhodli v Izraeli vystupovat.

Seznam cílů jeho útoků zahrnuje Jon Bon Joviho, Alana Parsonse, Rolling Stones, Neila Younga, Radiohead, Nicka Cavea a herečku Scarlett Johanssonovou.

V poslední době se Waters dostal mezi skupinu více než 100 umělců, kteří zveřejnili otevřený dopis vyzývající k bojkotu koncertu Eurovision Song Contest 2019, který se bude konat v Izraeli.

Waters tvrdí: “ BDS není o hudbě – jde o lidská práva.“

19.12.2018 13:35 Daniel Žingor226Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova