Praha Jeruzalém

Netanjahu ve čtvrtek s bezpečnostními představiteli konzultoval a následně oznámil řadu kroků k tomu, aby srazil vlnu palestinských teroristických útoků, která proběhla tento týden.

Od: AP a World Israel News, 13. prosince 2018

Ve čtvrtek zahájila Izraelská armáda v Samaří pátrání, když zřídila kontrolní stanoviště a zablokovala silnice poté, co palestinský střelec zabil na autobusové zastávce před izraelskou komunitou dva izraelské vojáky a ujel pryč.

IDF ve čtvrtek dva vojáky identifikovala jako dvacetiletého Sgt. Yovela Mor Yosefa a devatenáctiletého Cpl. Yosefa Cohena. Další vojačka byla kriticky zraněna.

Tato střelba byla další z útoků smrtícího týdne, kdy jiný palestinský terorista střílel v neděli v noci na zastávce před Ofrou a zranil sedm Izraelců. To vedlo k smrti novorozence, jehož kriticky zraněná matka musela podstoupit předčasný umělý porod.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že s čtvrtečnímí útočníky „srovná účty“, zatímco palestinský prezident Mahmúd Abbás obviňuje Izrael za to, co označil za prostředí násilí.

Po konzultaci s nejvyššími bezpečnostními představiteli Netanjahu několik hodin po posledním útoku oznámil, že Izrael přijme následující bezpečnostní opatření:

– zrychlení demolice domovů teroristů (do 48 hodin)

– zvýšení úsilí k zadržení teroristů odpovědných za útoky tohoto týdne

– prodloužení administrativní vazby operativců Hamasu v Judsku a Samaří

– posílení jednotek IDF v Judsku a Samaří

– ochrana silnic v Judsku a Samaří zavedením kontrolních stanovišť

– zavedení kordonu kolem El-Birehu a

– zrušení povolení vstupu pro rodinné příslušníky a spolupachatele terorismu

Ve čtvrtek také Netanjahu rozhodl legalizovat tisíce domů v Judsku a Samaří, které byly postaveny v dobré víře, ale dosud jim nebyl udělen formální právní status, který rozšiřuje pro tisíce obyvatel právo stavět veřejné, vzdělávací a náboženské stavby.

Netanjahu také požádal, aby generální prokurátor Avichai Mandelblit podnikl právní kroky k usnadnění výstavby 82 nových bytových jednotek v Ofře a dvou nových průmyslových zón, v blízkosti Avnei Hefetz a Betar Ilit.

„Myslí si, že nás mohou vyhnat z naší země. Neuspějí. „

„Naším hlavním principem je to, že ten, kdo nás napadne nebo se nás pokusí napadnout, zaplatí za to životem,“ dodal Netanjahu.

Odpoveď Palestinců

V reakci na to Abbas obvinil Izrael, že vytvořil klima, které napomáhá násilí a údajně ho podněcuje.

Ve středu pozdě v noci izraelské síly zabily Salah Barghoutiho, jednoho z podezřelých z teroristických útoků z Ofry a Ashrafa Naalwehu, který byl hlavním podezřelým ze zabití dvou izraelských civilistů v samařském průmyslovém centru Barkan při útoku před dvěma měsíci.

Oba tito muži byli ozbrojeni.

Ve Starém městě Jeruzaléma mezitím izraelská policie zabila palestinského útočníka, který pobodal dva důstojníky.

Později ve čtvrtek armáda zastřelela palestinského motoristu při pokusu o útok motorovým vozidlem.

Izraelští představitelé obviňují teroristickou skupinu Hamas, že je ona za těmito útoky. Hamas, který spravuje pásmo Gazy železnou pěstí, řekl, že jak Barghouti, tak i Naalweh byli jeho členové.

14.12.2018 09:07 Daniel Žingor445Zdroj: World Israel News

Klíčová slova