Praha Jeruzalém

Představitelé Canbery říkají, že premiér může už tuto sobotu oznámit, že jeho vláda uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Autor: Elad Benari, 14.12.2018 4:24

Australský premiér Scott Morrison by mohl v sobotu oznámit, že jeho vláda bude následovat amerického prezidenta Donalda Trumpa a uzná Jeruzalém za hlavní město Izraele, informovala AFP ve čtvrtek večer.

Podle informací varovala Austrálie před tímto očekávaným oznámením své občany, aby zvýšili svou pozornost při cestách po sousední muslimsky většinové Indonésii.

Ti Australané, kteří se během nadcházejících letních prázdnin chystají vyrazit na Bali nebo na další tropické ostrovní destinace, by měli „být velmi opatrní“, varovalo ministerstvo zahraničí.

Představitelé Canbery pro agenturu AFP uvedli, že zatímco očekávají, že oznámení proběhne v sobotu, události by mohly ještě tyto plány změnit.

V tomto týdnu éterem proběhly rozporuplné informace o možnosti Austrálie uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele.

V úterý Australie oznámila, že australská vláda formálně uznává Jeruzalém jako hlavní město státu Izrael, ale v blízké budoucnosti neplánuje přemístění svého velvyslanectví z Tel Avivu.

Morrison později tuto zprávu odmítl a řekl, že je příliš brzy na to, aby se to probíralo a že „až to bude schopen oznámit, oznámí to.“

Krátce poté, co se Morrison ujal své funkce, bylo oznámeno, že zvažuje možnost uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele, stejně jako přemístění australského velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Později zdůraznil, že se ještě nerozhodl uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele a bude se tímto problémem zabývat, přičemž zdůrazňuje, že se Austrálie zavázala zastávat dvoustátní řešení.

14.12.2018 04:02 Daniel Žingor192Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova