Praha Jeruzalém

Administrativní zaměstnanci Hamasu v Gaze po druhé dostávají své platy díky hotovosti z Kataru.

Autor: Elad Benari, Kanada, 7.12.2018 21:46

V pátek, poté, co Katar s izraelským požehnáním uvolnil více peněz pro Gazu, začali dostávat administrativní zaměstnanci Hamasu své platy.

Stovky vládních zaměstnanců Hamasu v pásmu Gazy čekalo od brzských ranních hodin v dlouhých frontách před bankami, informovala AFP.

„Ministerstvo financí“ Hamasu v Gaze přes místní sdělovací prostředky oznámilo, že peníze budou vypláceny během příštích dvou dnů, přičemž zaměstnanci dostanou 50 procent svých platů.

Ve čtvrtek nechal Katar do Gazy, prostřednictvím svého vyslance Mohameda al-Amediho, převézt přes přechod Erez 15 milionů dolarů.

Jednalo se o druhou splátku grantu z Kataru, jehož celková částka 90 milionů dolarů bude rozdělena do šesti měsíčních splátek ve výši 15 milionů dolarů, především na pokrytí platů úředníků pracujících pro Hamas.

Palestinská samospráva v Ramaláhu odmítla financovat úředníky Hamasu z pásma Gazy poté, co Hamas, po loňské dohodě o usmíření, neobnovil kontrolu PA nad pobřežní enklávou.

Navzdory tomuto přísunu peněz pokračovaly v pátek podél hranice mezi Izraelem a Gazou pravidelné týdenní demonstrace. Ty byly ovšem mnohem menší než v předchozích měsících.

V pátek bylo během protestů podél hranice izraelskou plabou zraněno 20 palestinských Arabů, uvedlo „ministerstvo zdravotnictví“ Hamasu.

Krátce po první platbě Kataru, odpálil Hamas v Gaze za jediný den na Izrael 500 raket. Během těchto raketových útoku byla zabita jedna osoba a více než 50 jich bylo zraněno. Bylo zasaženo několik soukromých domů.

 (Severoamerická kancelář Arutz Shevy vás informuje až do začátku Šabatu v New Yorku. Čas zveřejněný ve všech článcích Arutz Shevy je však izraelský čas.)

07.12.2018 21:54 Daniel Žingor157Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova