Praha Jeruzalém

Netanjahu poděkoval oceněným za „každodenní boj v utajení s vynalézavostí, kreativitou a oddaností pro věc. Jsem na vás hrdý.“

Autor: Jack Gold, World Israel News,  6. prosince 2018

Předseda vlády Benjamin Netanjahu a ředitel společnosti Shin Bet (izraelská kontrarozvědka), Nadav Argaman, se zúčastnili ceremoniálu předsedy vlády pořádaného za vynikající zpravodajské operační úspěchy v letech 2017-2018. Ceremoniál se konal v úterý v sídle Shin Bet.

Ocenění se uděluje jednou za dva roky jako vyjádření uznání za přípravu operací na „vysoké úrovni“, bezchybnou profesionální výkonnost a významný příspěvek v oblasti boje proti terorismu a za zvýšení bezpečnosti státu.

Bylo oceněno šest průkopnických operací a pracovníkům, kteří se podíleli na jejich přípravě a realizaci, byla udělena vyznamenání.

Vybrané operace Shin Bet byly popsány jako „jedinečné, výjimečně sofistikované a kreativní operace“, které bezpečnostní agentura provedla v posledních dvou letech v operačních, zpravodajských, technologických a kybernetických oblastech, v místech blízkých i vzdálených.

Mezi oceněnými byli vývojáři pokročilých technologií v oblastech umělé inteligence (AI) a strojového učení (ML), zpravodajci prevence špionážní činnosti proti státu Izrael, realizace operací pro získání přístupu k „hodnotným průlomovým“ informacím, operativci v oblasti pokračující prevence nebezpečných teroristických útoků a „vývoje tajných metod a operačních nástrojů“, aby se tak vypořádali s řadou oponentů, kterým Shin Bet čelí.

500 útoků zmařeno

„Pět set je počet vámi zmařených útoků v letošním roce a to je úžasné číslo, které říká, že stovky izraelských občanů vám vděčí za svůj život,“ řekl Netanjahu a poděkoval jim za „každodenní boj v utajení s vynalézavostí, kreativitou a oddaností pro věc. Jsem na vás hrdý.“

Argaman poznamenal: „slavíme Chanuku, festival hrdinství, který oslavuje odhodlání, odvahu a víru v naši spravedlnost, svátky svědčící o dědictví vítězství a úspěchů.“

„Zvláštní práce, pro kterou jste dnes oceňováni, nemohla být vykonána bez rozhodnosti a touhy po dokonalosti, které jsou vám vlastní,“ dodal.

„Vyjímečnost se také skládá z prvků inovace a tvořivosti, schopnosti tvořit z ničeho, přemýšlet za hranicemi poznaného, věřit v myšlenku, jakkoli se zdála být šílená a nevzdat se tváří v tvář vyvstalým obtížím,“ řekl Argaman.

„V tomto testu jste úspěšně prošli a prokázali nám všem, že vaše limity jsou v nedohlednu,“ uzavřel.

06.12.2018 03:37 Daniel Žingor142Zdroj: World Israel News

Klíčová slova