Praha Jeruzalém

Izrael zahájil masivní operaci na zničení teroristických tunelů Hizballáhu na severu.

Od: World Israel News

V noci z pondělí na úterý zahájila izraelská armáda operaci na zničení přeshraničních tunelů Hizballáhu vedoucích z Libanonu do Izraele.

Operace „Severní štít“ je masivní nasazení izraelských ozbrojených sil napříč jednotlivými rezorty. Zapojena je zpravodajská služba, Bojový inženýrský sbor, Správa pro vývoj zbraní a infrastruktury.

Operaci řídí Severní komandatura pod vedením generálmajora Yoela Stricka.

„Vykopání přeshraničních teroristických tunelů, které IDF objevila předtím, než začaly fungovat, představovalo bezprostřední hrozbu pro bezpečnost izraelských civilistů a představuje také zřejmé a vážné narušení izraelské suverenity,“ uvedla IDF ve svém prohlášení.

„Tyto aktivity Hizballáhu jsou vedeny z vesnic na jihu Libanonu a poškozují zároveň i Libanon a, ve snaze, aby vytvořily teroristickou infrastrukturu, ohrožují jeho civilisty.“

„Teroristická organizace Hizballah, která je zodpovědná za vykopávání přeshraničních atentátních tunelů, pokračuje v aktivitách, které podporuje a financuje Írán, aby tak vytvořil teroristickou infrastrukturu namířenou proti izraelským civilistům.“

Od roku 2014 se spojené síly IDF sdružující zpravodajské služby a Severní velitelství zabývají problémem teroristických tunelů Hamasu a v roce 2015 zahájily projekt na zlepšení obrany severní linie včetně odhalení a odříznutí tunelů a výstavbu 11-ti kilometrového kamenného plotu.

V roce 2012 se Izrael dozvěděl o „plánu dobýt Galileu“, jak to nazval vůdce Hizballahu Hassan Nasrallah. Tunely byly zřejmě považovány za překvapivý prvek tohoto plánu, uvádí Izrael Hayom.

Již v roce 2006 IDF zjistila, že Hizballah buduje na území Libanonu tunely, tyto aktivity následně vzrostly po Druhé libanonské válce.

Izrael také čelí teroristickým tunelům na jihu od teroristické organizace Hamas v Gaze. Vytváří tu masivní podzemní bariéru, která probíhá po celé délce pásma Gazy. IDF říká, že bariéru bude prakticky nemožné obejít.

04.12.2018 15:20 Daniel Žingor348Zdroj: World Israel News