Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – jeden den po hlášení útoku IDF na cíle v Sýrii vydal Hezbollah video s leteckými a satelitními snímky základen IDF – včetně jednoho z ústředí ministerstva obrany v Tel Avivu. Na videu je vidět šéf Hizballahu Hassan Nasrallah jak vyhrožuje Izraeli útokem „pokud se odváží“ zaútočit na Libanon.

Autor: Dov Benovadia, sobota 1. prosince 2018 v 17:38

„Na každý útok na Libanon, na jakékoli bombardování Libanonu, na jakoukoli raketu vystřelenou na Libanon, budeme reagovat,“ se říká na videu se snímky různých základen IDF. „Pokud se toho odvážíte, budete litovat,“ dodává mluvčí. Představitelé IDF uvedli, že zkoumají, odkud pocházejí snímky použité na videu s tím, že je pravděpodobně ukradli z databází různých družicových společností. Několik z nich bylo také zastaralých, uvedli.

Avichai Adraee, mluvčí IDF pro arabštinu, komentoval video na sociálních médiích s tím, že „ti, kdo žijí ve skleněných domech, by neměli házet kamením.“ Tím odkazoval na skutečnost, že se Nasrallah stále skrývá ve strachu, že se stane cílem IDF. Izrael by reagoval podle potřeby „, protože vzdušný prostor nad Libanonem je stále otevřen íránským letadlům přepravujícím zbraně.“ Iránské letadlo převážející zbraně bylo naposledy viděno na letišti v Bejrútu ve čtvrtek – šlo o třetí let tohoto typu během posledních měsíců, informovaly Fox News.

Zprávy ze čtvrtečního večera uvedly, že izraelské jednotky napadly cíle v Sýrii jižně od Damašku. Sýrie reagovala prohlášením, že při útoku sestřelila izraelské letadlo, přičemž IDF to popřela a Sýrie toto prohlášení později stáhla. IDF uvedla, že na Golanských výšinách byly nalezeny pozůstatky syrské rakety, která byla zřejmě vypálena v reakci na izraelský útok na to, co bezpečnostní zdroje označily za íránské síly. IDF útok nijak nekomentovala.

01.12.2018 17:40 Daniel Žingor151Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova