Praha Jeruzalém

Izraelský deník Jeruzalem Post na první straně informuje o otevření Českého domu – obchodního, investičního, kulturního a turistického střediska v Jeruzalémě. Symbolickou pásku v úterý odpoledne společně přestřihli prezident Miloš Zeman a premiér Benjamin Netanjahu.

Autor: Daniel Haslinger 27.11.2018 22:07

„Pevně věřím, že v brzké budoucnosti – a tomu věřím z hloubi svého srdce – zde kromě ambasády vznikne také česká hospoda, kde se bude točit dobré české pivo“ řekl Zeman a dodal: “a také pevně věřím, že moje čtvrtá návštěva Izraele se uskuteční u příležitosti otevření českého velvyslanectví v Jeruzalémě“.

Premiér Netanjahu uvedl, že zatímco Izrael má „vzkvétající vztahy“ s čím dál více zeměmi na světě – zmínil nové vztahy s Čadem – tyto vztahy, „stejně jako povaha mezinárodních aliancí, jsou založeny na společných zájmech: zájmy pro něco, zájmy proti něčemu a často i obojí. „

Ale s Českou republikou, podobně jako s USA,  je to jak Netanyahu řekl: „něco jiného, je to hluboká, hluboká společná hodnota… Nikdo jiný v Evropě nechápe tak snadno a rychle situaci, ve které se Izrael nachází a výzvy, kterým musíme čelit.“ Řekl také, že Izrael nemá na východní polokouli většího přítele než Česko a v narážce na USA dodal, že obě polokoule spolu svádějí „těsný závod“. Izraelský premiér, který je v podobných vyjádřeních spíše zdrženlivý, zdůraznil vzájemné přátelství našich zemí již potřetí během této návštěvy Milože Zemana v Izraeli.

Český dům se nachází v objektu Cinematheque přímo naproti hoře Sion, s nádherným výhledem na hradby Starého města.

28.11.2018 10:16 Daniel Haslinger245Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova