Praha Jeruzalém

Český prezident Miloš Zeman v pondělí ve své řeči v Knessetu vyzval Evropu, aby stála s Izraelem a odkazoval na blížící se přesun českého velvyslanectví do Jeruzaléma.

Od: JNS.org a World Israel News

Ve svém pondělním projevu na zvláštním zasedání Knessetu konaného na jeho počest, nazval český prezident Miloš Zeman svůj národ nejbližším spojencem Izraele v Evropě a sám se označil za „nejlepšího přítele Izraele“ v České republice.

Ve svém projevu se Zeman zaměřil na „solidaritu s Izraelem a židovským lidem“ a boji proti „islámskému terorismu“.

Zeman rovněž zopakoval svou podporu přesunu oficiálního velvyslanectví České republiky do Jeruzaléma.

„Žel nejsem žádný diktátor,“ prohlásil, „ale slibuji, že učiním vše pro to, abych uskutečnil třetí krok, po honorárním konzulátu a po Českém domě v Jeruzalémě a vy můžete hádat, co je tím třetím krokem,“ dodal Zeman s odkazem na svůj dříve oznámený třístupňový plán přesunu českého velvyslanectví do Jeruzaléma.

Zeman předtím vyjádřil pochybnosti o tom, že vytvoření palestinského státu by pomohlo při řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

„Byl jsem inspirován vaší představou o jednom státě se dvěma národy. A vím, že tento nápad je provokativní. Každý velký a skvělý nápad je provokativní,“ řekl Zeman izraelskému prezidentovi Reuven Rivlinovi během oficiálního setkání v Jeruzalémě.

„Zajímalo by mě, jaké budou vaše argumenty pro tuto myšlenku, protože po mnoho desetiletí probíhá diskuse o dvou nezávislých státech,“ řekl. „Ale upřímně řečeno, nevidím v Gaze žádný nezávislý stát, protože chápu Hamas jako teroristickou organizaci a ne jako stát.“

Jako součást své cesty Zeman v úterý otevře výše zmíněný Český dům v Jeruzalémě, který je obecně vnímán jako první krok před oficiálním přesunem českého velvyslanectví do Jeruzaléma.

„V současné situaci je naše přátelství důležitější než kdy předtím,“ řekl Rivlin Zemanovi. „Vítáme vaši podporu případnému přesunu velvyslanectví České republiky do Jeruzaléma. Jeruzalém je město míru. Nechť v Jeruzalémě započne pokoj a může se rozšířit z Jeruzaléma do celého světa.“

V dubnu Zeman oznámil, že Česká republika zahájí proces přesunu české mise z Tel Avivu do Jeruzaléma.

V úterý plánuje Zeman navštívit muzeum holocaustu Yad Vashem a pobědvá s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

České velvyslanectví sídlí v Tel Avivu od roku 1949. Izrael a Česká republika s potěšením rozvíjejí své diplomatické vztahy s výjimkou let komunistického režimu 1967 až 1990.

26.11.2018 21:08 Daniel Žingor171Zdroj: World Israel News

Klíčová slova