Praha Jeruzalém

Většina Izraelců se domnívá, že to byla politika, která Netanjahua motivovala, aby bojoval za svou koalici a ne bezpečnostní hrozby, jak premiér prohlásil.

Autor: Jack Gold, World Israel News

Většina Izraelců byla skeptická ohledně tvrzení předsedy vlády Benjamina Netanjahua, že zabránil pádu své vlády kvůli hrozivé bezpečnostní hrozbě. Spíše věří, že to udělal z politických důvodů, uvádí nejnovější průzkumy.

Netanjahu pro Výbory zahraničních věcí a obranu v Knessetu v pondělí uvedl, že Izrael „je ve vojenské kampani, která ještě neskončila. V tomto citlivém období bezpečnostích hrozeb by bylo nezodpovědné zlikvidovat vládu.

„Bez ohledu na to, jestli naši koaliční partneři rozbijí vládu nebo ne, budeme i nadále jednat ve prospěch bezpečnosti Izraelců. Budeme to činit rozumně, odpovědně a rozhodně,“ dodal a zdůraznil bezpečnostní hrozby, které určují jeho rozhodnutí.

Zatímco v záchraně své vlády byl Netanjahu prozatím úspěšný, pondělní průzkum ukazuje, že o svých motivacích veřejnost nepřesvědčil.

Průzkum provedený Mínou Tsemachovou a Mano Gevou ukazuje, že 58% veřejnosti věří, že Netanjahu byl v boji za svou koalici motivován politikou, zatímco jen 31% uvedlo, že byl skutečně znepokojen nespecifikovanou bezpečnostní krizí; 11% uvedlo, že si nejsou jisti.

Likud si drží své vedení

V souvisejících zprávách průzkum veřejného mínění ukazuje, že Netanjahuova strana Likud si udržuje své vedení a že poslední politická krize jen málo ovlivnila volební preference.

Kdyby se konaly volby dnes, potom pžedběžné výsledky ukazují, že by Likud převezal kontrolu nad čtvrtinou Knessetu s 30 místy. Daleko za ním je Yai Lapidova strana Yesh Atid s 18 mandáty a Sionistická unie-labournistů by výrazně ztratila – získala by pouze 12 míst.

Strana Avigdor Liberman posílila o dvě křesla, což ukazuje míru podpory jeho odstoupení z pozice ministra obrany minulý týden kvůli bezpečnostní politice vlády.

Extrémní levicová strana Meretz by se se čtyřmi místy sotva dostala do Knessetu.

Mnoho proměnných je stále zahaleno v nejistotě. Konečné rozložení sil je dosud pochopitelně nejasné, protože tyto výsledky průzkumu pouze odrážejí krátkodobý trend.

20.11.2018 06:36 Daniel Žingor138Zdroj: World Israel News

Klíčová slova