Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – v úterý libanonské noviny informovaly, že teroristické skupiny v pásmu Gazy nasazují podél hranice své guerilové bojovníky v očekávání bezprostřední izraelské akce v Gaze.

Autor: Dov Benovadia úterý 20. listopadu 2018 4:50

Zpráva Al-Akhbar uvádí, že se teroristické skupiny obávají, že události v Izraeli, které se udály v průběhu několika minulých dnů – s premiérem Benjaminem Netanjahuem, který převezal křeslo ministra obrany, a vyjádřeními ministra školství Naftali Bennetta, že Netanjahu „slíbil“ tvrdší postoj ke Gaze – povedou k agresivnějšímu izraelskému jednání proti nim.

Podle libanonských zpráv jsou teroristické skupiny přesvědčeny, že tím, že se Netanjahuova úzká koalice se snaží překonat další rok svého vládnutí a předsedy vlády potřebuje projevit „tvrdou ruku“, aby apeloval na Izraelce frustrované nedostatkem reakce na nedávné raketové útoky Hamasu, pravděpodobnost nějaké významné izraelské akce výrazně vzrostla.

Na schůzce Výborů pro zahraniční věci a obranu v Knessetu, kde se poprvé objevil také jako ministr obrany, Netanjahu uvedl, že práce Izraele v Gaze není hotová. „Jsme uprostřed kampaně, která ještě neskončila. Bez ohledu na to, jestli naši koaliční partneři rozbijí vládu nebo ne, budeme i nadále jednat ve prospěch bezpečnosti Izraelců,“ řekl Netanyahu při zahájení schůzky.

Netanjahu hovořil krátce před začátkem velmi očekávané tiskové konference v pondělí, kde ministrě školství Naftali Bennett a ministryně spravedlnosti Ayelet Shakedová uvedli, že nebudou rezignovat na své funkce, což by způsobilo rozdělení koalice, jak se obecně očekávalo. Očekávalo se, že oba skutečně podají svou rezignaci.

Ve svých vyjádřeních Bennett krátce poté řekl, že mu při pátečním rozhovoru o jeho jmenování do funkce ministra obrany Netanjahu slíbil, že bude efektivnější při řešení bezpečnostních problémů, kterým Izrael čelí.

„Ten míč je na Netanjahuově straně,“ řekl Bennett. „Během několika příštích týdnů zjistíme, zda se uskuteční revoluce, kterou premiér slíbil. Odstraníme Khan al-Ahmara? Bude jasné, že se v zemi Izrael nevyplatí vraždit Židy?“

20.11.2018 05:49 Daniel Žingor173Zdroj: HAMODIA