Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – premiér Benjamin Netanjahu poprvé předstoupil před Výbor pro zahraniční věcí a Výbor obranu Knessetu v roli ministra obrany, což je post, který na sebe vzal v neděli v noci, zmínil další akce v Gaze a řekl, že práce Izraele v Gaze není hotová.

Autor: Dov Benovadia, pondělí 19. listopadu 2018 v 6:24 hod

„Jsme uprostřed kampaně, která ještě neskončila. Bez ohledu na to, jestli naši koaliční partneři rozbijí vládu nebo ne, budeme i nadále jednat ve prospěch bezpečnosti Izraelců,“ řekl Netanjahu při zahájení schůzky.

Netanjahu hovořil krátce před začátkem velmi očekávané tiskové konference v pondělí, kde ministrě školství Naftali Bennett a ministryně spravedlnosti Ayelet Shakedová uvedli, že nebudou rezignovat na své funkce, což by způsobilo rozdělení koalice, jak se obecně očekávalo. Očekávalo se, že oba skutečně podají svou rezignaci.

Ve svých vyjádřeních Bennett krátce poté řekl, že mu při pátečním rozhovoru o jeho jmenování do funkce ministra obrany Netanjahu slíbil, že bude efektivnější při řešení bezpečnostních problémů, kterým Izrael čelí.

„Ten míč je na Netanjahuově straně,“ řekl Bennett. „Během několika příštích týdnů zjistíme, zda se uskuteční revoluce, kterou premiér slíbil. Odstraníme Khan al-Ahmar? Bude jasné, že se v zemi Izrael nevyplatí vraždit Židy?“

Schůzka pak byla uzavřena pro novináře, ale poté, co skončila, Channel Ten uvedl, že mezi tématy, která byla projednávána, byla také situace v Sýrii. „Rusko nemá žádný vliv na odstranění Íránu ze Sýrie,“ řekl Netanjahu. „Údaje, které máme, naznačují, že množství íránských zbraní dodaných Hizballahu v posledních měsících výrazně pokleslo. V důsledku toho nepotřebujeme tolik leteckých akcí“ v Sýrii nebo v Libanonu, řekl.

19.11.2018 23:36 Daniel Žingor199Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova