Praha Jeruzalém

Bez Bennetta jako ministra obrany „se tato vláda nazývá pravicovou, ale reálně naplňuje levicovou politiku,“ uvedla ministryně spravedlnosti Ayelet Shakedová.

Autor: Jack Gold, World Israel News

Tato vláda již není pravicová, a pokud chce pokračovat, musí se obrátit napravo, řekla ministryně spravedlnosti Ayelet Shakedová, členka strany Židovský domov Naftali Bennetta.

Ministr školství Naftali Bennett dal ve středu večer Netanjahuovi ultimátum: Dej nám ministerstvo obrany nebo moje strana Židovský domov opouští koalici.

Dříve toho dne oznámil svou rezignaci ministr obrany Avigdor Liberman a vládu vedenou Likudem tak zanechal s nejtěsnější možnou většinou 61 křesel v Knessetu.

Zmínila vládní úspěchy v oblasti práva, jako regulační zákon a izraelskou suverenita nad univerzitou v Arielu v Samaří. Shakedová dále řekla, že je tu ještě mnoho práce a že „už je jasné, že tato nebude udělána v rámci této vlády“ informovaly Israel National News.

„Jediné ospravedlnění“ existence této vlády až do listopadu 2019, což je zákonem stanovený termín voleb, je to „, že Bennett přinese revoluci v oblasti bezpečnosti, obnoví obraz Izraele, který byl za poslední dva roky za Libermana ztracen a pomůže napravit hlubokou krizi důvěry v naši bezpečnost,“ prohlásila.

„Bez tohoto se tato vláda sice nazývá pravicovou, reálně však plní levicovou politiku,“ dodala Shakedová a řekla, že jinak by měla být vláda rozpuštěna a Izrael by měl jít k předčasným volebám.

„Veřejnost už má plné zuby toho, že volí pravici a ta zůstává vlevo a pokud bude pokračovat současné levicové vládnutí, ohrožuje to vládu pravice,“ uvedla.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu ve snaze stabilizovat vládu a předejít předčasným volbám s koaličními stranami jedná.

„V posledních dnech jsem mluvil se všemi lídry koalice. Dnes večer se setkám s ministrem financí Kahlonem ve snaze zabránit tomu, aby vláda padla. V tomto citlivém okamžiku, ve vztahu k naší bezpečnosti, by bylo zbytečné a nesprávné jít do předčasných voleb,“ řekl premiér na týdenním setnání vlády v neděli ráno.

18.11.2018 13:08 Daniel Žingor208Zdroj: World Israel News

Klíčová slova