Praha Jeruzalém

Velvyslankyně Haleyová říká, že vůči Výročnímu usnesení OSN, které odsoudí izraelskou „okupaci“ Golanských výšin, budou USA hlasovat „ne“.

Elad Benari, 16/11/18 00:04 | aktualizováno: 01:46

Spojené státy ve čtvrtek oznámily, že plánují hlasovat „ne“ vůči Výročnímu usnesení OSN o odsouzení údajné izraelské „okupace“ Golanských výšin.

O každoročním usnesení, nazvaném „Okupované syrské Golany“, bude hlasováno v pátek 16. listopadu.

V minulosti se USA vždy zdržely hlasování, ale ve svém prohlášení americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová vysvětluje, proč bude letos americká delegace hlasovat proti tomuto usnesení.

„V minulých letech se Spojené státy zdržely hlasování o tomto usnesení. Vzhledem k protiizraelskému základu rezoluce, stejně jako vzhledem k militarizaci syrské hranice na Golanách a zhoršující se humanitární krizi zde, letos budou Spojené státy hlasovat oproti tomuto usnesení, „uvedla.

„Spojené státy se již nebudou zdržovat hlasování, když se Organizace spojených národů zapojuje do svého zbytečného každoročního hlasování o Golanských výšinách. Pokud tato rezoluce někdy měla smysl, dnes ho už nemá. Rezoluce je jasně zaujatá vůči Izraeli,“ pokračovala Haleyová.

„Kromě toho, zvěrstva, ve kterých se syrský režim stále pokračuje, dokazují, že není schopen vládnout nikomu. Devastující vliv íránského režimu uvnitř Sýrie představuje závažné ohrožení mezinárodní bezpečnosti. ISIS a další teroristické skupiny v Sýrii zůstávají. A toto usnesení nedělá nic, aby přiblížilo jakoukoli stranu víc k mírové dohodě. Spojené státy budou hlasovat ne, „uzavřela.

Izraelský velvyslanec v Organizaci spojených národů Danny Danon uvítal tento americký krok k hlasování proti rezoluci OSN odsuzující přítomnost Izraele na Golanských výšinách.

„Změna amerického přístupu k hlasování je dalším důkazem silné spolupráce mezi našimi zeměmi. Děkuji velvyslankyni Haleyové za její pevné postoje k Izraeli a k prosazování pravdy. Je načase, aby svět začal rozlišovat mezi těmi, kteří region stabilizují a těmi, kdo zasévají hrůzu,“ řekl ve svém prohlášení.

Izrael osvobodil Golanské výšiny ze syrského držení v červnu 1967 a v roce 1981 byly vládou premiéra Menachema Begina anektovány.

Svět tento izraelský akt neuznal a považuje Golanské výšiny za „okupovaná území“.

Oznámení Haleyové je dalším důkazem změny postoje vůči Izraeli, ten začal od chvíle, kdy se stala americkou velvyslankyní v OSN.

Haleyová, která minulý měsíc oznámila, že do konce roku 2018 ze své funkce odstoupí, byla tvrdým kritikem korupce OSN a jejích protiizraelských přístupů.

Krátce poté, co vstoupila do úřadu, naléhala na Radu bezpečnosti OSN, aby věnovala méně pozornosti arabsko-izraelskému konfliktu a zaměřila svoji pozornost na „neuvěřitelně destruktivní“ aktivity Íránu na Blízkém východě.

Na politické konferenci AIPAC v loňském roce americká velvyslankyně uvedla, že je „ve městě nový šerif“ a slíbilia, že „dny, kdy byl Izrael v OSN otloukánkem, skončily“.

16.11.2018 03:59 Daniel Žingor357Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova