Praha Jeruzalém

Uprostřed protestů a protivládních nepokojů v důsledku příměří s Hamasem Netanjahu obhajoval tento krok a řekl, že k němu existují tajné důvody.

Autor: Adina Katzová, World Israel News

Po demisi ministra obrany Avigdora Libermana kvůli jeho nesouhlasu s dohodou o příměří s Hamasem obhajoval premiér Benjamin Netanjahu tuto dohodu a uvedl, že existují důvody, které veřejnost nezná.

„V době krizové situace, když přijímáme rozhodnutí klíčová pro naši bezpečnost, nemůže veřejnost vždy znát naše úvahy. Ty musí zůstat skryty před nepřítelem.“ řekl Netanjahu na vzpomínkovém setkání věnovaném památce Davida Ben Guriona prvního izraelského premiéra v Sde Boker.

„V těchto okamžicích není úlohou vedení dělat snadná rozhodnutí, ale dělat správná rozhodnutí, i když je to obtížné. Vedení může být kritizováno, pokud máte tajné a citlivé informace, které nemůžete sdílet s občany Izraele a v tomto případě s obyvateli jihu, které mám moc rád a vážím si jich,“ dodal.

„Naši nepřátelé prosili o příměří a velmi dobře věděli, proč,“ uvedl předseda vlády.

Příměří bylo dosaženo v úterý večer za pomocí egyptského zprostředkování poté, co Hamas a další teroristické skupiny v Gaze vypálily během 24 hodin na Izrael téměř 500 raket, což mělo za následek jednoho zabitého a desítky zranění.

Několik ministrů, včetně Libermana a členů opozice dohodu tvrdě odmítlo.

U vstupu do Sderotu se po oznámení příměří shromáždily stovky demonstrantů. Demonstranti blokovali silnice a pálili pneumatiky. „Bibi jdi domů,“ bylo na jednom z transparentů.

Liberman také vyzval k předčasným volbám.

14.11.2018 11:58 Daniel Žingor259Zdroj: World Israel News

Klíčová slova