Praha Jeruzalém

Navzdory skutečnosti, že Hamas získal 15 milionů dolarů v hotovosti, které poskytl Katar, tvrdí Yahya Sinwar, že žádného příměří s Izraelem dosaženo nebylo.

Autor: Ben Ariel, Kanada, 09.11.18 21:22

Vedoucí představitel Hamasu Yahya Sinwar v pátek prohlásil, že dohody o příměří s Izraelem dosaženo nebylo, přestože už před tím Izrael do Gazy doručil 15 milionů dolarů v hotovosti poskytnutých Katarem.

Každý, kdo říká, že „je tu nějaká dohoda nebo shoda s okupací, neříká pravdu,“ řekl Sinwar, když se zúčastnil týdenního protestu „pochodu návratu“ poblíž města Gazy.

„Neexistuje žádná dohoda s Izraelem. Máme dohody s našimi egyptskými a katarskými bratry a s Organizací spojených národů, abychom zrušili obléhání Gazy,“ dodal.

Sinwar zdůraznil, že kampaň „pochodu návratu“ pokračuje a že katarské peníze, které byly dříve dodány, nemají nic společného s dohodou o příměří s Izraelem.

Egypt zprostředkovává nepřímé rozhovory mezi Izraelem a Hamásem ve snaze dosáhnout trvalého příměří v Gaze.

Vysoký izraelský představitel minulý pátek komentoval dohodu Kataru s Hamasem, kterou zprostředkoval Egypt, ta zahrnovala dodávky pohonných hmot a peněz na platy do Gazy výměnou za příměří v pokračujícím násilí.

Představitel řekl, že Izrael preferuje dosažení dohody, která povede k příměří, ale je připraven jednat silou, pokud jednání selžou a násilí bude pokračovat.

(Severoamerická kancelář Arutz Shevovy vás informuje až do začátku Šabatu v New Yorku. Čas zveřejněný ve všech článcích Arutz Shevy je však izraelský čas.)

09.11.2018 21:22 Daniel Žingor169Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova