Praha Jeruzalém

Netanjahu nazval Írán „nejmocnější silou militantního islámu“ a varoval Evropu před možnými iránskými útoky na její vlastní půdě.

Od: Associated Press a World News News

Ve čtvrtek po rozhovorech se svým bulharským protějškem premiérem Bojko Borisovem izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že radikální islám představuje pro svět hrozbu.

Netanjahu také odkázal na nedávné zmařené íránské pokusy o útoky na evropské půdě, které Izrael odhalil a pomohl jim zabránit.

Ve středu například zprávy odvysílaly, že izraelská zpravodajská služba Mossad pomohla dánské bezpečnostní službě proti připravovaným atentátům podporovaným Íránem.  Tyto byly zaměřeny na členy íránské disidentské skupiny, jimž byl v Dánsku udělen azyl.

Mossad poskytl Dánsku kriticky důležité informace, které vedly k zatčení norského občana iránského původu v Göteborgu kvůli podezření, že připravoval zavraždu vůdce dánské pobočky Arabského hnutí za osvobození Ahvase (ASMLA).

Netanjahu přiletěl do bulharské Varny u Černého moře, aby se zúčastnil pátečního summitu skupiny Craiova, která zahrnuje premiéry Bulharska, Řecka a Rumunska a prezidenta Srbska.

Před cestou Netanjahu řekl, že chce posílit vazby s těmito zeměmi a „změnit nepřátelský a pokrytecký přístup Evropské unie“ směrem k mírovému procesu na Blízkém východě.

„Je to proces, který bude trvat určitý čas, ale věřím, že když jsme si tyto cíle stanovili a budeme na nich metodicky pracovat, tak se nám jich podaří dosáhnout … toto je důležitý cíl státu Izrael, jehož postavení ve světě roste,“ dodal.

Netanjahu se v pátek zúčastní summitu skupiny Craiova s ​​Borisovem, řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem, srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem a rumunským premiérem Viorikou Dăncilou.

01.11.2018 18:41 Daniel Žingor225Zdroj: World Israel News

Klíčová slova