Praha Jeruzalém

Izraelská zpravodajská agentura poskytla svému dánskému protějšku klíčové informace, aby zachránila íránské disidenty před atentátem íránských vládních agentů.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News

Podle středečních zpráv pomohl izraelský Mossad dánským tajným službám zmařit íránsky pokus zavraždit členy íránské disidentské skupiny, která našla v severské zemi azyl.

Vysoký izraelský představitel řekl, že Mossad poskytl Dánům klíčové informace, které před deseti dny vedly k zatčení norského občana íránského původu ve švédském městě Goteborg za podezření z přípravy atentátu na vůdce dánské pobočky Hnutí arabského boje za osvobození Ahvase (ASMLA).

Údajně byli v hledáčku Íránem zaštiťované buňky také dva další členové hnutí ASMLA žijící v Dánsku.

ASMLA je arabská nacionalistická povstalecká skupina obhajující samostatný arabský etnický stát v provincii Khuzestan v perském Íránu. Podle íránské vlády jde o teroristickou skupinu, kterou obviňuje z vražd 25 vojáků během vojenské přehlídky ve městě Ahvaz z konce září. Mezi oběťmi měli také být členové Islámských revolučních gard.

V úterý dánský ministr zahraničí Anders Samuelsen řekl: „Ten, kdo za tím stojí, jsou íránské tajné služby, které plánovaly útok na dánskou půdu. Samozřejmě to nemůžeme a nebudeme akceptovat.“

Dalšími okamžitými kroky Kodaň volá po přijetí nových sankcí Evropské unie vůči Islámské republice a ihned stáhla svého velvyslance „ke konzultacím“.

Britská premiérka Theresa Mayová rychle vyjádřila podporu dánskému postoji během setkání vedoucích představitelů severní Evropy v Oslo a dánský vůdce Lars Lokke Rasmussen ve svém tweetu vyjádřil odhodlání, společně s UK a dalšími zeměmi, „postavit se Íránu“.

Počet těchto zemí překračuje EU, neboť Dánsku k jeho krokům blahopřál americký ministr zahraničí Mike Pompeo a vyzval své „spojence a partnery, aby se postavili celé řadě íránských hrozeb míru a bezpečnosti“.

31.10.2018 20:18 Daniel Žingor181Zdroj: World Israel News