Praha Jeruzalém

Rostoucí počet obyvatel v Judeji a Samaří vedl Civilní správu, aby nabrala nové zaměstnance k poskytování služeb.

Autor: Jack Gold, World Israel News

Civilní správa v Judeji a Samaří přijímá nové zaměstnance. Jde o první takový krok od podpisu dohod z Oslo z roku 1993.

Zatímco židovská a arabská populace v Judeji a Samaří vzrostly, Civilní správa se zmenšila, informoval ve středu Israel Hayom. Nedostatek personálu nedokáže s tímto nárůstem držet krok.

Vláda schválí plán, aby se příští měsíc zdvojnásobil počet těchto zaměstnanců, píše Israel Hayom. Civilní správa je civilně-vojenský úřad v Judsku a Samaří, který podléhá velení Izraelských obranných sil. Je odpovědná za správu civilního života izraelské a palestinské populace.

Po podpisu dohod z Oslo v roce 1993 byl počet zaměstnanců Civilní správy snížen, protože se předpokládalo, že izraelská kontrola v určitých oblastech skončí. O 25 let později se však rozrostlo jak židovské, tak i arabské obyvatelstvo a personálně nedostatečně zabezpečená Civilní správa pak nebyla schopna plnit všechny své povinnosti.

S vědomím, že žádné politické změny nejsou v dohlednu, se IDF rozhodla rozšířit počet poskytovatelů služeb o dalších 280 zaměstnanců, včetně 150 Palestinců.

Předseda Podvýboru Knessetu pro Judeu a Samaří Moti Yogev vyzval k schválení tohoto plánu, ten by podle něj měl přinést prospěch jak zde žijícím Židům, tak i Palestincům.

Současná situace „škodí nejen židovským osadníkům, ale i Palestincům. Pokud neexistuje infrastruktura pro rozvod vody, nebo elektřiny, pokud zde nejsou obyvatelům k dispozici cesty, potom Palestinci trpí stejně jako my,“ řekl.

31.10.2018 19:53 Daniel Žingor122Zdroj: World Israel News