Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Izrael se nepodřídí vydírání Hamasu a odmítá ultimátum a požadavky teroristů, řekl premiér Binjamin Netanjahu na nedělním zasedání vlády. „Teď jsme po víkendu, během kterého IDF udeřila na teroristy v Gaze. Bylo oznámeno, že Hamas dal Izraeli ultimátum. Izrael ho v žádném případě nepřijme, budeme i nadále prosazovat vlastní zájmy a podporovat bezpečnost Izraele.“

Autor: Dov Benovadia

Netanjahu reagoval na zprávy, že vůdce Hamasu v Gaze Yahya Sinwar hrozil Izraeli dalším pokračování nepokojů a raketových útoků, ledaže by Izrael zajistil, že bude teroristické skupině vypláceno 15 milionů dolarů měsíčně, které by dodal Katar. Po Izraeli je chtěno, aby tyto peníze do Gazy vpustil. Pokud to neudělá, Hamas opět vyvolá násilné protesty a raketové útoky, řekl Sinwar. Peníze jsou určeny na platy zaměstnanců Hamasu, včetně členů jeho teroristických jednotek, řekl údajně Sinwar.

Hrozba byla vyslána po nevyvedeném příměří přes víkend, kdy se Izrael stal cílem útoků desítek raket z Gazy. Od pátečního večera do soboty odpoledne byl Izrael cílem útoků cca 40-ti raket. Systém protiraketové obrany Iron Dome sestřelil nejméně 17 raket Hamasu, dvě dopadly do Gazy. Systém včasného varování Red Alert zazněl v pátek v noci v negevských komunitách 37 krát. Šest osob bylo po utrpěném šoku ošetřeno v nemocnicích Ashekelonu a Be’er Shevy.

V neděli byla na zahradě střední školy v pohraniční oblasti Gazy nalezena nevybuchlá raketa, zjevně vypálená o víkendu. Dále bylo nalezeno výbušné zařízení přepravené balónem z Gazy, balón přistál vedle mateřské školky ve Sderotu. Obě zařízení byla bezpečně demontována. Navzdory tomu, že bylo deklarováno příměří, to obyvatelé pohraniční oblasti takto necítí; ačkoli IDF v sobotu v noci prohlásila, že se věci mohou vrátit k normálu, hlásí, že více než 80 procent studentů v neděli nepřišlo do školy.

Mezitím londýnské noviny Al-Sharq al-Awsat v neděli informovaly, že teroristé z Hamasu jsou „extrémně rozlobení“ na své protějšky z Islámského džihádu, kteří stáli za pátečními raketovými útoky na Izrael. Útoky byly provedeny bez koordinace nebo povolení Hamasu a v důsledku toho odmítla teroristická skupina uvést své jméno pod oznámení Islámského džihádu, které útoky vyzdvihuje. Hamas obvinil Islámský džihád z toho, že poškodil pokus dospět k dohodě s Izraelem, což mělo vést k uvolnění izraelské blokády v pásmu Gazy.

28.10.2018 22:20 Daniel Žingor173Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova