Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Po víkendu, ve kterém na Izrael dopadly desítky raket vypálených arabskými teroristy z Gazy, bylo v Motzoei Shabbos uzavřeno příměří. To umožnilo obyvatelům jihu vrátit se zpátky ke svému dennímu režimu. Pokud Izrael chce, aby příměří pokračovalo, řekl vůdce Hamasu v Gaze Yahya Sinwar – potřebujeme nějakou hotovost.

Autor: Dov Benovadia

Hamas požaduje zaplacení 15 milionů dolarů měsíčně, ty jim zaplatí Katar. Po Izraeli je chtěno, aby umožnil vstup těchto peněz do Gazy. Pokud to neumožní, Hamas opět vyvolá bouřlivé nepokoje a raketové útoky, řekl Sinwar. Peníze jsou zapotřebí, aby pokryly platy zaměstnanců Hamasu, včetně platů členů teroristických jednotek, řekl.

Od pátečního večera do soboty odpoledne byl Izrael cílem útoků 40-ti raket. Systém protiraketové obrany Iron Dome sestřelil nejméně 17 z raket Hamasu, dvě dopadly do Gazy. Systém včasného varování Red Alert zazněl v pátek v noci v negevských komunitách 37 krát. Šest osob bylo po utrpěném šoku ošetřeno v nemocnicích Ashekelonu a Be’er Shevy. Velitelství domácího frontu vydalo omezení veřejného shromážďování v pohraničních oblastech Gazy.

Ve svém prohlášení připsal mluvčí IDF odpovědnost za raketové útoky Islámskému džihádu, ale uvedl, že IDF viní Hamas ze zodpovědnosti za vše, co se v Gaze děje. „Páteční útoky na izraelská města považujeme za velmi vážné incidenty. Útoky byly provedeny v atmosféře teroru, kterou Hamás podporuje. IDF bude rozhodně jednat, aby zabránila útokům z Gazy, a jsme připraveni na všechny scénáře.“

V reakci na požadavek Hamasu člen Výboru pro zahraniční věci a obranu Knessetu Ayelet Nahmias-Verbin uvedl, že „všechny měsíce, které Hamas útočí, mluvíme o tom, že jsou Izraelci drženi jako rukojmí pohraničních oblastí Gazy. Nyní jsme se dostali do fáze, kdy už je to reálný fakt, protože Hamas od Izraele požaduje výkupné. Po uzavření „úspěšného“ kola jednání s premiérem Netanjahuem chápe Hamas rovnováhu moci a přistupuje ke skutečnému nezastíranému vydírání. Musíme tyto nebezpečné požadavky odmítnout a nalézt způsob, jak obnovit dodávky zdrojů (Palestinců) prostřednictvím Palestinské samosprávy.“

28.10.2018 19:26 Daniel Žingor167Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova