Praha Jeruzalém

PITTSBURGH (Reuters) – Střelec křičící „všichni Židé musí zemřít“ zaútočil během šabatového rána na synagogu Strom života v Pittsburghu. Než byl zatčen, zabil 11 modlících se Židů, dalších šest lidí bylo zraněno, z toho čtyři policisté.

Americký zástupce pro západní Pennsylvánii Scott Brady na tiskové konferenci řekl, že obvinění vůči 46letému Robertu Bowersovi z Pittsburghu bude nejspíš vzneseno ještě v průběhu soboty.

„To, co Robert Bowers provedl, představuje to nejhorší, čeho je lidstvo schopno. Věnujeme veškeré zdroje mého úřadu vyšetření tohoto federálního zločinu,“ řekl Brady. „Vězte, že spravedlnost bude v tomto případě rychlá a nekompromisní.“

Zvláštní agent FBI Bob Jones prohlásil, že FBI, která vyšetřování vede, věří, že Bowers jednal sám a dodává: „Nemáme žádné informace, že by měl jakékoli problémy se zákonem a to až dodnes. „

Kanál KDKA citoval policejní zdroje a řekl, že Bowers vstoupil do budovy a křičel: „Všichni Židé musí zemřít.“

Bowers je v nemocnici s vícenásobnými střelnými poraněními, nicméně ve stabilizovaném stavu. Pacienti v regionálních nemocnicích jsou mimo jiné 61letá žena, 70letý muž a 55letý důstojník. Úřady uvedly, že nebyly zabity žádné děti.

Byli postřeleni tři policisté a jeden byl zraněn šrapnelem, uvedly úřady dále. Dva ze šesti zraněných byli v kritickém stavu.

Na sociální síti Bowers v sobotu ráno směrem k Židovské uprchlické organizaci a Hebrejské společnosti pro pomoc přistěhovalcům uvedl, „chceme přivést nové útočníky na ty, kteří zabíjejí náše lidi. Nemůžu tady sedět a sledovat, jak jsou moji lidé zabijeni … Jdu dovnitř.“

Komentář byl zveřejněn na webových stránkách Gab ve Philadelphii. Jde o sociální síť založenou v Pensylvánii a vytvořenou jako alternativa k Twitteru. Ve svém prohlášení Gab.com potvrdila, že profil patřil Bowersovi a dále také, že účet byl pozastaven a byla kontaktována FBI.

Podle Jonese a FBI Bowers útočil útočnou puškou a třemii pistolemi, což vyvolalo poplach ve všech synagogách po celé zemi. Tento teroristický čin se udál bezprostředně po rozeslání trubkových bomb významným politickým osobnostem USA, většinou demokratům včetně bývalého prezidenta Baracka Obamy.

Synagoga Stromu života leží ve čtvrti Squirrel Hill neighborhood, což je defakto židovská čtvrť. V době střelby se tady slavily svátky bris.

Policisté jsou kvůli bezpečnosti obvykle v synagóze přítomni v průběhu chagimu, řekl Michael Eisenberg, bývalý představený synagogy, pro KDKA.

„V den, jako je dnes, jsou dveře otevřené, je tu bohoslužba, můžete jít dovnitř i ven,“ řekl.

V čase útoku byly využívány tři budovy a uvnitř bylo zhruba 100 lidí, řekl Eisenberg.

Krátce poté, co se objevily tyto zprávy, uvedl prezident Donald Trump ve tweetu, že to, co viděl byl „zdrcující“ pohled.

Trump později novinářům řekl, že vraždění mohlo být zabráněno, kdyby v budově byla ozbrojená stráž.

„Kdyby měli nějakou ochranku uvnitř, možná by to mohla být velmi odlišná situace, ale oni ji neměli,“ řekl, když se ho ptali na možnou vazbu na americké zákony o zbraních.

27.10.2018 22:42 Daniel Žingor138Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova