Praha Jeruzalém

Bez přítomnosti Izraele by Palestinská samospráva byla okamžitě „přemožena“ teroristy Hamasu, varoval Netanjahu.

Od: Associated Press a World News News

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu vysvětlil, že pokud by nebylo izraelských vojáků v Judsku a Samaří, Palestinská samospráva (PA) prezidenta Mahmúda Abbase bude okamžitě svržena teroristy Hamasu.

Netanjahu řekl na velké Židovské konferenci, že Izrael nemá možnost opakovat svou chybu s Gazou, kde Hamás násilně vyrval vládu Abbasovi poté, co se izraelské síly z pobřežního pásma stáhly. Když se ho ptali na jeho vizi ohledně Judska a Samaří, uvedl Netanjahu, že se raději vyhýbá popisům jako „Palestinský stát“.

Ale jasně deklaroval, že Abbas, známý pod přezdívkou Abu Mazen i jeho Palestinská samospráva vděčí za svou existenci izraelské ochraně a přímo profitují z přítomnosti izraelských vojsk.

„Byli by poraženi za dvě minuty. Před několika lety jsme odhalili spiknutí 100 mužů Hamásu, kteří chtěli Abu Mazena svrhnout. Svrhnout? Zabít ho. Ne zabít ho politicky. Zabít ho. Takže pokud bychom tam nebyli, ani oni by tam nebyli, což je přesně to, co se stalo, když jsme opustili Gazu,“ řekl Netanjahu shromáždění Židovské federace Severní Ameriky.

Izrael odstoupil z pásma Gazy v roce 2005 a donutil své občany, aby opustili své komunity a stáhli zpět všechny své jednotky. Následující rok vyhrál Hamas parlamentní volby a rok poté násilně svrhl síly věrné Abbasovi. Hamas od té doby vládne území železnou pěstí.

Zatímco Netanjahu v roce 2009 souhlasil s myšlenkou demilitarizovaného palestinského státu v Judeji a Samaří, izraelskou prioritou nadále zůstává zachování bezpečnostní kontroly nad regionem.

Jakkoli od chvíle, kdy se Netanjahu ujal úřadu v roce 2009, nedošlo k vážným mírovým rozhovorům, pokračuje Izrael v bezpečnostní spolupráci s palestinskými silami. Prezident Donald Trump však slíbil, že ve správný čas předloží svůj dalekosáhlý a hodně očekávaný mírový plán.

Netanjahuovy komentáře ukazovaly na to, jak daleko by byl ochoten jít, kdyby byl donucen ke kompromisu v Judsku a Samaří.

„V Gaze vládl Abbas, měli 15 000 ozbrojených mužů, Hamas jich měl 3000. Během několika dnů ho vykopli a nemůžeme si dovolit, aby se to stejné stalo v Judeji a Samaří.“

„Opustili jsme Gazu, a co se stalo? Tento malý flek země se stal ostrovem radikálního islámu podporovaného Íránem a vystřelili na nás 4 000 raket.“

24.10.2018 22:01 Daniel Žingor437Zdroj: World Israel News

Klíčová slova