Praha Jeruzalém

Írán poslal Hezbolláhu vyspělou zbrojní techniku, aby ten přešel od neřízených střel na vyspělý raketový systém se záměrem zaútočit na Izrael, informují Fox News.

Od: World Israel News

Minulý týden poslal Írán Hezbolláhu pokročilé zbraňové systémy, aby přeměnil útoky neřízenými střelami na útoky vyspělým raketovým systémem, tvrdí nové letové údaje získané od Fox News.

Americké a jiné západní zpravodajské zdroje již dlouho varovaly, že Írán rozšiřuje své dodávky pokročilých zbraní Hizballáhu, včetně GPS navigace (Global Positioning System – GPS), aby mu zajistily rakety s vysokou přesností, informovala Fox News v neděli.

Letadlo íránské letecké společnosti Fars Air Qeshm – číslo letu QFZ-9950 – opustilo mezinárodní letiště v Teheránu v úterý v 9:33 místního času a podle získaných dat letělo neznámo kam. Nákladní Boeing 747 přistál v Damašku a dál pokračoval do Bejrútu, kde dorazil ve 2 hodiny odpoledne.

Letadlo pak opustilo Bejrút ve středu večer a letělo do Dauha v Kataru, kde dorazila těsně před půlnocí místního času, než se ve čtvrtek 18:31 vrátilo do Teheránu, uvádí dál Fox News.

Letoun nesl součásti zbraňových systémů, včetně přístrojů GPS, aby se z nich v íránských továrnách v Libanonu vyrobily přesně naváděné střely, uvádí informace zpravodajských služeb. Západní zdroje Fox News sdělily, že náklad směřuje k utajeným místům Hizballáhu v blízkosti letiště v Bejrútu s rozkazem zaútočit na Izrael.

Tato zpráva pravděpodobně není pro Izraelce překvapením. 27. září ve svém projevu před Valným shromážděním OSN odhalil předseda vlády Benjamin Netanjahu, že Hizballáh skrývá tři tajné podzemní továrny na výrobu přesných raket blízko mezinárodního letiště v Bejrútu. Tyto továrny byly postaveny za pomoci Íránu, říká Izrael.

Libanon „se stává továrnou na přesně naváděné řízené střely k ohrožení Izraele. Tyto střely představují pro Izrael vážnou hrozbu, kterou nemůžeme akceptovat,“ uvedl Netanjahu v lednu.

Přítomnost Íránu v Sýrii

Generál Amos Yadlin, bývalý šéf izraelské vojenské zpravodajské služby, řekl v exkluzivním rozhovoru pro Fox News, že Íránci „v Sýrii budují impozantní vojenskou přítomnost s balistickými raketami, přesně naváděnými střelami, UAV a protileteckou obranou“.

Yadlin, který sloužil jako šéf Izraelské vojenské zpravodajské služby a pomáhal plánovat úder na nově vznikající jaderný reaktor Sýrie v roce 2007, zopakoval mnohokrát vyřčené varování Izraele, že Izrael nedovolí Íránu mít vojenskou základnu v Sýrii se slovy, že se Izrael „nechystá připustit, aby Írán zdvojnásobil sílu Hizballáhu v Sýrii.“

Izrael je odhodlán „zabránit Íránu, aby se v Sýrii vojensky usadil a nebude ustupovat … stejně jako jsme neustoupili špatné dohodě o jaderném odzbrojení s Íránem“, řekl Netanjahu v srpnu na slavnostním ceremoniálu v Jaderném výzkumném centru Shimona Perese v Negevu.

USA ve hře

Libanonský Hezbollah je od roku 1997 Ministerstvem zahraničí USA označen za teroristickou organizaci.

Íránská letecká společnost Fars Air Qeshm je už dlouho obviňována, že létá pro Islámský revoluční gardový sbor (IRGC) a elitní jednotky Quds, poznamenala Fox News a dodala, že Trumpova vláda minulý rok uvalila sankce jak na IRGC, tak i jednotky Quds.

„Neodejdeme, dokud budou íránské jednotky mimo íránské hranice a to zahrnuje i Íránem vytvořené či podporované organizace,“ řekl americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton minulý měsíc.

Americká armáda má na území Sýrie přibližně 2 000 vojáků.

21.10.2018 11:19 Daniel Žingor203Zdroj: World Israel News