Praha Jeruzalém

Izraelská změna statusu Golanských výšin „bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN by sestávala z porušení stávajících dohod,“ prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Od: Jack Gold, World Israel News

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov odmítl nároky Izraele na suverenitu na Golanských výšinách, když ve středu uvedl, že „změna postavení Golanských výšin bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN by setávala z porušení stávajících dohod“, informovala izraelská Ynet.

Lavrov tímto reagoval na pondělní prohlášení předsedy vlády Benjamina Netanjahua, že přítomnost Izraele na Golanských výšinách je „zárukou stability pro okolní oblasti“.

„Golanské výšiny budou vždy pod izraelskou suverenitou, protože jinak bychom měli Írán a Hizballáh na břehu Genezaretského jezera,“ uvedl Netanjahu.

Izraelská přítomnost je „pevnou realitou založenou na prastarých právech“ a „skutečností, kterou musí mezinárodní společenství uznat,“ uvedl.

Zatímco „Írán a Hizballáh se pokoušejí neustále postavit proti nám sílu, která by ohrožovala Golanské výšiny a Galileu,“ Izrael „toto zmařil a dokud bude záležet na mně, budeme v tom pokračovat,“ zdůraznil předseda vlády.

„Budeme i nadále se vší rozhodností jednat proti pokusům Íránu o otevření další fronty proti nám na Golanských výšinách a v Sýrii, budeme jednat proti všem pokusům jakkoli předat Hizballáhu smrtící zbraně do Libanonu,“ dodal.

„Putin chápe význam, který Izrael Golanám připisuje „

Netanjahu se v blízké budoucnosti setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, aby diskutovali o nejnovějším vývoji v regionu, zejména po 17. září, kdy sýrské síly sestřelily ruské průzkumné letadlo, když reagovaly na izraelský letecký útok – to vyvolalo regionální napětí.

„Rozhodl jsem se s prezidentem Putinem koordinovat bezpečnost mezi IDF a ruskou armádou a samozřejmě jsme společně upevnili dobré vztahy mezi Ruskem a Izraelem,“ uvedl pondělí Netanjahu.

„Vím, že prezident Putin chápe můj závazek vůči bezpečnosti Izraele a já vím, že také chápe důležitost, kterou připisuji Golanským výšinám, kterou my všichni připisujeme Golanským výšinám a dědictví Izraele,“ podtrhl izraelský premiér.

Na úvod týdenní schůzky kabinetu v neděli Netanjahu řekl, že spolu s Putinem mluvili.

„Shodli jsme se, že se brzy setkáme, abychom pokračovali v důležité koordinaci bezpečnosti uprostřed válečného stavu. Izrael bude vždy jednat, aby zabránil tomu, aby Írán ustavil svou vojenskou přítomnost v Sýrii a zabránil předání smrtících zbraní Hizballáhu v Libanonu,“ prohlásil.

Izrael opakovaně prosazoval své právo na svrchovanost na Golanských výšinách, když citoval starověké a historické vazby, stejně jako bezpečnostní potřeby jako důvod jeho přítomnosti zde.

V dubnu roku 2016 během prvního zasedání izraelského kabinetu na Golanských výšinách, které oslavovalo první výročí existence této vlády, Netanjahu uvedl, že se Izrael za žádných okolností z této oblasti nikdy nestáhne.

„Golanské výšiny jsou od starověku nedílnou součástí země Izraele; desítky starověkých synagog v kolem dokola nás v tom utvrzují,“ uvedl Netanjahu. Izraelské historické kořeny ke Golanám sahaji přes tři tisíciletí hluboko.

Netanjahu řekl, že se rozhodl uspořádat toto slavnostní setkání vlády na Golanských výšinách „, aby poskytl jasné sdělení: Golanské výšiny zůstanou navždy v rukách Izraele. Izrael z Golanských výšin nikdy neodejde.“

Golanské výšiny mají zásadní význam pro bezpečnost Izraele na jeho severní hranici, a proto „přišla doba, aby mezinárodní společenství tuto realitu uznalo,“ řekl.

10.10.2018 05:35 Daniel Žingor301Zdroj: World Israel News

Klíčová slova