Praha Jeruzalém

Palestinská samospráva se pokouší použít soud OSN, aby donutila USA odstranit své velvyslanectví z izraelského hlavního města Jeruzaléma.

Od: AP a World Israel  News

Palestinská samospráva (PA) podala v pátek žalobu k nejvyššímu soudu Spojených národů s žádostí, aby jeho soudci uložili Washingtonu odstranit americké velvyslanectví z Jeruzaléma.

Rozhodování Haagského Mezinárodního soudního dvůra se bude dít na pozadí hluboce napjatých vztahů mezi Washingtonem a Palestinci, částečně také kvůli reakci Palestinců na rozhodnutí Trumpovy vlády z prosince uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele a přesunout velvyslanectví USA z Tel Avivu.

Poté, co byl Jeruzalém jako hlavní město uznán, přerušila PA s USA veškeré kontakty.

Soud prohlásil, že v případě Palestinců jsou jeho soudci žádáni, aby „nařídili Spojeným státům americkým stáhnout diplomatickou misi ze Svatého města Jeruzaléma.“

Tyto soudní případy se obvykle vlečou léta. Rozhodnutí jsou konečná a právně závazná, ale nejsou vždy dodržována. Zatím nebylo stanoveno žádné datum slyšení.

Trump oznámil své rozhodnutí o Jeruzalému v prosinci 2017 a vyvolal tak radostnou reakci Izraelců a jejich premiéra Benjamina Netanjahua. Tento krok rozzuřil Palestince, kteří odmítají izraelskou suverenitu nad Jeruzalémem, kterou židovský stát dosáhl po porážce Jordánska, Egypta, Sýrie a Iráku v Šestidenní válce v roce 1967.

Jordánsko obsadilo východní části Jeruzaléma před touto válkou, ve které nad ní Izrael získal svrchovanost.

Trump se v současné době snaží dojednat mezi Izraelci a Palestinci „dohodu století“ a poprvé od roku 2014 přivést obě strany zpět k vyjednávacímu stolu.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás od prosince 2017 udržuje bojkot Trumpovy vlády a odmítá úlohu USA jako prostředníka v mírových rozhovorech.

30.09.2018 06:56 Daniel Žingor102Zdroj: World Israel News

Klíčová slova