Praha Jeruzalém

„Musíme si položit otázku: Proč měl Írán tajný atomový archiv a tajný atomový sklad?“ řekl Netanjahu ve svém projevu na Valném shromáždění OSN.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu ve čtvrtek obvinil Írán, že si, poblíž hlavního města, udržel „tajný atomový sklad“, a to navzdory dohodě se světovými mocnostmi z roku 2015, která mu měla zabránit získat jaderné zbraně.

S plánem oblasti kolem Teheránu v ruce, který na Valném shromáždění OSN ukazoval světovým představitelům, řekl Netanjahu, že íránští představitelé uchovávají tuny jaderného zařízení a materiálu a řídí operaci, která má zahladit stopy.

Netanjahuovo odhalení přišlo čtyři měsíce poté, co Izrael oznámil existenci toho, čemu se začalo říkat „půl tuna“ íránských jaderných dokumentů získaných izraelskou zpravodajskou službou ve čtvrti Shourabad nedaleko Teheránu. Izrael uvedl, že tento úkryt dokazuje, že íránští vůdci před podepsáním jaderné dohody skryli svůj jaderný program. Írán zabavení těchto dokumentů nepopřel.

„To, co Írán skrývá, Izrael najde“

„Musíte si položit otázku: Proč měl Írán tajný atomový archiv a tajný atomový sklad?“ Zeptal se. “ To, co Írán skrývá, Izrael najde.“

Netanjahu na obrázku ukázal ležení, které se nachází kousek od Shourabadu.

Teherán nedal žádnou okamžitou oficiální odpověď. Íránská mise v OSN neodpověděla na žádost o reakci. Iránský státní televizní kanál v angličtině přenášel Netanjahuovo vystoupení živě, ale přerušil vysílání poté, co vznesl obvinění a ukázal jaderné skladiště.

Íránská jaderná dohoda z roku 2015 přišla po létech západních sankcí kvůli sporným atomovým programům země. Západ se dlouho obával, že by mohl být použit k sestrojení atomové bomby. Írán výzkum atomových zbraní dlouho popíral.

Podle podmínek dohody je Írán oprávněn uchovávat dokumenty a další výzkum. Tato dohoda přísně omezuje, kolik odstředivek může Írán používat a jak velké může mít zásoby obohaceného uranu.

Netanjahu uvedl, že sklad skladoval „obrovské množství vybavení a materiálu“. Izrael sdílí informace s atomovou komisí OSN pro dohled založenou Mezinárodní agenturou pro atomovou energii ve Vídni. Tato agentura na žádosti o připomínky bezprostředně nereagovala.

Poselství Hizballáhu

V Libanonu řídí Írán hnutí Hizballáh, řekl premiér.

„Hizballáh záměrně využívá nevinné lidi z Bejrútu jako lidské štíty“, a to tak, že umísťuje raketové základny kolem mezinárodního letiště v Bejrútu, řekl a ukázal mapu oblasti.

„Dnes mám pro Hizballáh vzkaz,“ řekl. „Izrael také ví, co děláte, Izrael ví, kde to děláte, a Izrael vám nedovolí, abyste s tím vyšli ven.“

Írán obvinění odmítá

Íránská státní televize uvedla, že poznámky Netanjahua ohledně tajného íránského jaderného skladu jsou „směšné“ a tvrdí, že Írán se zavázal k nešíření jaderných zbraní a iránský jaderný program je pod dohledem jaderného dozoru OSN.

Íránská státní správa IRNA komentovala Netanjahuovy poznámky zjevným pohrdáním, když řekla, že „každoročně zahajuje směšné vystoupení na Valném shromáždění OSN“.

27.09.2018 21:18 Daniel Žingor143Zdroj: World Israel News