Praha Jeruzalém

Pokud příští měsíc projde návrh zákona, zadrží EU více než 15 milionů EUR pro PA a to tak dlouho, dokud bude v palestinských učebnicích pokračovat podněcování k terorismu.

Od: World Israel News

Rozpočtový výbor Evropského parlamentu schválil zmrazení více než 15 milionů EUR pro Palestinskou samosprávu (PA), pokud neodstraní ze svých učebnic podněcování k násilí, uvedl Jerusalem Post.

„Rezerva bude opět uvolněna“, pokud se Palestinská samospráva zaváže reformovat své školní osnovy a učebnice tak, aby byly v souladu s normami UNESCO ohledně míru a tolerance“ píše se v návrhu zákona, který se bude projednávat 24. října na plenárním zasedání, uvedl Jerusalem Post.

Pokud bude tento zákon schválen, bude Evropská unie – největší jednotlivý dárce PA – zadržovat 15.440.597 EUR, dokud PA neprovede potřebné změny, pokračuje zpráva.

„Učebnice, ke všem předmětům, vydané v roce 2017 PA a financované EU … obsahují četné příklady násilných vyobrazení, nenávistných projevů – zejména proti Izraeli – a glorifikací džihádu a mučednictví. Jak výbor EP ve svém usnesení k rozpočtu za rok 2016 (v bodu 272) zdůraznil, programy výuky a odborné přípravy financované EU by měly odrážet společné hodnoty,“ uvádí se v návrhu zákona.

Na základě informací od organizace pro analýzu učebnic IMPACT Jerusalem Post uvedl, že její nedávná zpráva přispěla k tomuto rozhodnutí rozpočtového výboru.

„Jsme potěšeni, že naše politická doporučení byla přijata a jsme si jisti, že to pomůže Ministerstvu školství Palestinské samosprávy zastavit podněcování 1,2 milionu palestinských dětí a vyjmout nenávist ze svých učebních osnov,“ řekl ve čtvrtek generální ředitel společnosti IMPACT Marcus Sheff.“

27.09.2018 20:22 Daniel Žingor127Zdroj: World Israel News

Klíčová slova