Praha Jeruzalém

Během setkání s premiérem Benjaminem Netanjahuem v New Yorku vyjádřil Trump podporu dvoustátnímu řešení v konfliktu mezi Izraelem a Palestinci.

Od: AP

Když se ve středu setkal v OSN prezident Donald Trump s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, poprvé od převzetí úřadu podpořil řešení dvou států jako nejlepší způsob, jak vyřešit konflikt mezi Izraelem a Palestinci.

Trump řekl novinářům, že se domnívá, že dva státy – Izrael a jeden pro Palestince – „fungují nejlépe.“ Předtím byl na toto téma nejasný a naznačoval, že bude podporovat to, s čím by obě strany mohly souhlasit, včetně případného řešení jednoho státu, které by mohlo považovat palestinské území za součást Izraele.

„Líbí se mi řešení dvou států,“ řekl Trump, když byli spolu s Netanjahuem fotografováni. „To je to, co myslím funguje nejlépe. Je to můj pocit. Můžete to teď sami cítit jinak. Myslím, že ano. Ale myslím, že řešení dvou států funguje nejlépe.“

Prezident dodal, že jeho velmi očekávaný, ale dosud nezveřejněný mírový plán pro Střední východ by mohl být předložen v příštích dvou až čtyřech měsících, blíž to ale, pokud jde o načasování, nespecifioval.

Trump byl Palestinci těžce kritizován za řadu kroků, o nichž říkají, že projevují výrazné zaujetí pro Izrael. Na prvním místě jde o jeho loňské uznání Jeruzaléma jako hlavního města Izraele.

Začátkem tohoto roku Trump na uznání navázal přesunem amerického velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Jeho administrativa také zkrátila pomoc Palestincům o stovky milionů dolarů a ukončila podporu USA pro palestinskou agenturu UNRWA.

Nabil Abu Rudeineh, mluvčí palestinského prezidenta Mahmúda Abbása, uvedl, že Palestinci zůstávají oddaní svému požadavku na založení státu v hranicích před válkou v roce 1967 a s východními částmi Jeruzaléma jako hlavním městem.

Trump a jeho tým pro národní bezpečnost obhajují své postoje tvrzením, že desetiletí pokusů o vytvoření izraelsko-palestinského míru selhaly.

Ve středu řekl, že přesun velvyslanectví skutečně pomohl mírovému úsilí tím, že uznal skutečnost, že Jeruzalém reálně je izraelským hlavním městem. Dodal ale, že Izrael bude muset učinit ústupky vůči Palestincům v jakémkoli jednání.

„Izrael dostal první tah a to velký,“ řekl Trump. „To, že přesun velvyslanectví do Jeruzaléma už není téma k jednání, se udělal primární krok, který dříve bránil tomu, aby mohla nějaká dohoda vzniknout. Teď je toto mimo jednací stůl. A teď to znamená, že Izrael bude muset udělat něco, co je dobré pro druhou stranu. „

Netanjahu poděkoval Trumpovi za jeho podporu a jeho rozhodnutí odstoupit od jaderné dohody s Íránem a řekl, že vztahy mezi USA a Izraelem nikdy nebyly lepší než za jeho vlády.

V úterý se Trump v jeho každoročním projevu před Valným shromážděním OSN soustředil na Írán, zde obvinil jeho vůdce z korupce a šíření chaosu na celém Středním východě i mimo něj. Zároveň slíbil pokračovat v uvalování sankcí vůči Íránu.

„Děkuji za vaše silná slova proti zkorumpovanému teroristickému režimu v Íránu, která jste vyslovil včera na Valném shromáždění,“ řekl Netanjahu. „Mají na paměti vaše silná slova i vaše silné činy.“

26.09.2018 11:50 Daniel Žingor69Zdroj: World Israel News

Klíčová slova