Praha Jeruzalém

Různí íránští představitelé deklarují, že za sobotní smrtící útok na vojenskou přehlídku v Íránu je zodpovědný Izrael.

Od: World Israel News

Střelci převlečení do vojenských uniforem v sobotu během každoroční íránské vojenské přehlídky zahájili palbu a počet jejich obětí dosáhl 29. To je nejkrvavější útok, který Írán během uplynulých letech zaznamenal.

Útok se uskutečnil v Ahvasi a útočníci se zjevně zaměřili na revoluční gardisty.

Zatímco podezření okamžitě upadlo na arabské separatisty v regionu, které mají na svědomí i předchozí útoky, několik vrcholných íránských představitelů také ukázalo na Izrael a Spojené státy.

Iránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif téměř okamžitě obvinil své regionální soupeře a jejich „pány z USA“, což bylo interpretováno jako odkaz na Izrael a Saúdskou Arábii.

V reakci na tento Zarifův komentář poukázal rovněž mluvčí íránské armády na Izrael a USA, aniž by svá tvrzení jakkoli podpořil důkazy.

Brigádní generál Abolfazl Shekarchi řekl íránské oficiální zpravodajské agentuře IRNA, že ozbrojenci „nepocházejí z Islámského státu nebo jiných skupin bojujících proti islámskému systému Íránu … ale jsou spojeni s Amerikou a izraelskou zpravodajskou agenturou Mossad“, uvedl Times of Israel .

První íránský viceprezident Eshaq Jahangiri vydal pro agenturu ISNA podobné prohlášení, kde „odsuzuje praxi tyranských režimů, jejichž žoldáci prosazují cíle Spojených států a sionismu“.

Jahangiri také odkazoval na „americké a sionistické cíle, žoldáky a stabilitu, bezpečnost a integritu mocného Íránu“.

Bezprostředně po útoku vydalo Arabské osvobozenecké hnutí za svobodný Ahvaz (což je separatistická skupina v tomto regionu) pro Associated Press prohlášení, že útok provedli příslušníci jedné z jejich přidružených organizací. Jejich mluvčí pro AP řekl, že skupina chtěla podkopat íránskou vládu „v den, kdy chtěla světu vyslat zprávu, že je mocná a má dění pod kontrolou.“

22.09.2018 17:52 Daniel Žingor146Zdroj: World Israel News

Klíčová slova