Praha Jeruzalém

Zatímco Moskva od počátku ze sestřelení ruského letadla v Sýrii obviňuje Izrael, Netanjahu údajně Putinovi řekl, že „zodpovědná za sestřelení letadla“ je Sýrie.

Od: TPS a World Israel News

Předseda vlády Benjamin Netanjahu v úterý po telefonu hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o pondělním incidentu, kdy syrská protiletecká obrana sestřelila ruské vojenské letadlo s 15 vojáky krátce poté, co izraelské letectvo provedlo nálet na íránský muniční sklad v Latakii.

V pondělí v reakci na izraelský letecký zásah sestřelily syrské systémy protiraketové obrany nad Středozemním mořem ruské letadlo s 15 ruskými vojáky. Moskva z tohoto incidentu obvinila Izrael, s tím, že ​​ji Izrael o svém plánovaném zásahu včas neinformoval.

Netanjahu vyjádřil politování, ale trval na tom, že vina je na Sýrii a nabídl Rusku plnou podporu při spolupráci na vyšetření incidentu.

Kreml Izraeli oznámil, že jeho zásah porušil suverenitu Sýrie a rusko-izraelské dohody týkající se postupu v Sýrii. Podle Times of Israel však byl Putin údajně vnímavý k Netanjahuově vysvětlení, ale varoval izraelského premiéra, aby „nepřipustil opakování takovéto situace v budoucnu“.

Izraelské letecké údery v Sýrii, kterých byly stovky, byly zaměřeny na syrskou vojenskou infrastrukturu, kde se vyráběly zbraně určené pro teroristickou skupinu Hizballáh v Libanonu. Mimo to také zničily íránské vojenské základny a zabránily členům Íránských revolučních gard usadit se v Sýrii.

V úterý Putin potvrdil, že ruské letadlo nesestřelil Izrael a popsal tento incident jako souhru „náhodných tragických okolností“.

19.09.2018 14:42 Daniel Žingor176Zdroj: World Israel News