Praha Jeruzalém

Před Rosh Hašana řekl velvyslanec USA pro Střední východ Jason Greenblatt, že se bude modlit za návrat izraelských zajatců držených Hamasem a vyzval ostatní, aby tak také učinili.

Poprvé po čtyřech letech rodiny civilistů etiopsko-izraelského Avera Mangista a beduínsko- izraelského Hishama Alsajeda dostaly novou naději poté, co IDF potvrdila, že věří, že jsou oba naživu, drženi Hamasem v Gaze.

„Tento Rosh Hashana se budu modlit za rodiny Goldin a Shaul, aby jim Hamas vrátil Hadara a Orona. Modlím se za rodiny Mengistu a al-Sayedových, ať jim Hamas vrátí Avera a Hishama. Modlete se prosím se mnou, “ tweetoval Greenblatt v pátek před svátky.

Na rozdíl od Goldina a Šaula, dva vojáky IDF zabité v boji v izraelské válce s Hamasem v roce 2014, jejichž těla teroristická skupina odmítla vrátit, zmizení Alsayeda a Mangista nemělo s operací Ochranné ostří nic společného.

Alsayed a Mangista mají oba těžké duševní onemocnění a byli dříve dlouhodobě hospitalizováni. Oba náhodně překročili hranici z Izraele do Gazy a zmizeli.

Nová kampaň: #SpecialNeedsCaptives

Ve světle oznámení IDF žádaly, ve čtvrtek na tiskové konferenci v Jeruzalémě, jejich rodiny jejich propuštění.

Představili novou kampaň #SpecialNeedsCaptives, která zdůrazňuje skutečnost, že tito muži mají psychické postižení, píše Jerusalem Post.

Mengistův příbuzný, etiopský Izraelec, bratr Ilan, který na této události promluvil, poznamenal, že jeho bratr byl držen jen dvě hodiny od svého domova.

„Všichni víme, že během dvou hodin se Avera a Hisham mohou vrátit do svých domovů ke svým rodinám a dostat lékařskou péči, kterou potřebují a kterou si zaslouží,“ řekl Mengistův bratr Ilan. „Za dvě hodiny může skončit utrpení, které trvá čtyři roky.“

09.09.2018 20:44 Daniel Žingor98Zdroj: World Israel News

Klíčová slova