Praha Jeruzalém

Trumpova administrativa přesměrovává další pomoc, původně určenou do palestinské pokladny, na „projekty s vysokou prioritou jinde“.

Od: World Israel News

V sobotu Trumpova administrativa oznámila, že „přesměruje“ 25 milionů dolarů na pomoc, která byla určena pro nemocnice v arabských oblastech Jeruzaléma. Financování bude namísto toho směřováno na „projekty s vysokou prioritou jinde“, což je krok, který se řídí rozhodnutím administrativy zastavit financování palestinské specializované agentury OSN UNRWA.

Kroky jsou výsledkem rozsáhlé revize pomoci USA Palestinské samosprávě (PA), která dlouhodobě stála Američany stovky milionů dolarů ročně. Prezident Trump nařídil revizi, aby zajistil, že pomoc bude splňovat mandát amerických národních zájmů.

Jako společnou odpověď PA, směrem k podmínkám mezinárodní pomoci, označili Palestinci poslední krácení financí za „čin politického vydírání“.

Kromě toho, že ministerstvo zahraničí minulý týden oznámilo krácení, více než 300 milionové, podpory UNRWA, oznámilo také koncem srpna snížení dvoustranné přímé pomoci ve výši 200 milionů dolarů.

Vedoucí vyjednavač PA Saeb Erekat, reagoval na poslední škrty tím, že obvinil USA, že působí v „špatné víře“ způsobem, který oslabuje umírněné síly na Blízkém východě a místo toho dává prostor radikálům.

„Jestli má být výsledkem umění jejich vyjednávání, aby nás postavili do pozice, kde nemůžeme nic ztratit, myslím, že se jim to podařilo,“ řekl Erekat podle Times of Israel.

Zda Erekatova poznámka týkající se „nic ztratit“ představuje skrytou hrozbu pro Izrael nebo USA zůstává neznámé, vyjednavač PA neoznámil žádnou ochotu vrátit se k jednacímu stolu, což je podmínka, kterou Trump nedávno prohlásil, že musí být splněna před tím, než bude pomoc Palestincům znovu uvolněna.

„Spojené státy platily (Palestincům) obrovské množství peněz. A já říkám: „Dostanete peníze, ale nezaplatíme, dokud nepředložíte dohodu. Nemáte-li dohodu, neplatíme,“ řekl Trump během konferenčního hovoru minulý týden s řadou představitelů americké židovské komunity v přípravě na židovský Nový rok.

08.09.2018 03:26 Daniel Žingor128Zdroj: World Israel News

Klíčová slova