Praha Jeruzalém

V konferenčním hovoru s židovskými představiteli v USA na počest židovského Nového roku Trump sdělil, že Palestinci nedostanou žádné další finanční prostředky, dokud nedosáhnou dohody s Izraelem.

Od: World Israel News

Ve čtvrtek americký prezident Donald Trump řekl židovským vůdcům, že Palestinci nebudou od USA dostávat žádnou pomoc, pokud se s Izraelem nedohodnou.

Trump toto řekl během konferenčního hovoru, který se konal v očekávání židovského Nového roku a ve kterém prezident komunikoval s řadou amerických židovských vůdců.

Trumpovy připomínky následují rozhodnutí jeho administrativy snížit finanční prostředky jak na palestinskou agenturu OSN UNRWA, tak na přímou pomoc Palestincům. Trump v této souvislosti během konferenčního hovoru poznamenal, že financování bude obnoveno, pouze pokud Palestinci dosáhnou dohody se židovským státem.

„To, co vám řeknu, je, že jsem zastavil toky obrovského množství peněz, které platíme Palestincům a palestinským vůdcům,“ uvedl Trump v řeči ze záznamu odvysílané izraelským Channel 10.

„Spojené státy jim vyplácely obrovské množství peněz. A já říkám: „My vám dáme peníze, ale nezaplatíme, dokud nedáte dohodu. Nemáte-li dohodu, neplatíme,“ vysvětluje Trump na nahrávce.

V reakci na otázku, kterou položil právní expert a Harvardský právnický profesor Alan Dershowitz, Trump odpověděl: „Vůbec si nemyslím, že je neuctivé“, aby byla tato pomoc využita jako nástroj, který má Palestince motivovat k vyjednávání. „Myslím, že neuctivé je, když lidé nepřijdou k jednacímu stolu,“ dodal, podle přepisu, který vydal Jewish Insider.

Když se Dershowitz zeptal, zda by židovská komunita měla být „optimistická v tom, že by (Trump) mohl pomoci při mírovém řešení konfliktu, za což se všichni modlíme,“ Trump odpověděl: „myslím, že odpověď na to je velmi jasné ano. Opravdu si myslím, že jsme na cestě k dohodě. Doufám. Bylo by to skvělé. „

V osobním duchu pak Trump dodal: „Jsem velmi pyšný otec židovské dcery, Ivanky“, v očekávání příchodu svého nadcházejícího zetě Jareda Kushnera, jednoho z jeho hlavních poradců.

06.09.2018 05:54 Daniel Žingor155Zdroj: World Israel News

Klíčová slova