Praha Jeruzalém

Zpráva v jordánských médiích z neděle cituje vládní představitelku, která kategoricky odmítá návrh Spojených států na vytvoření jordánsko-palestinské „konfederace“.

Od: World Israel News

Na základě nedělní informace, že prezidentu Palestinské samosprávy Mahmúdu Abbasovi předložil Jared Kushner návrh na vytvoření „konfederace“, která by se skládala z PA a Jordánska, vydala jordánská představitelka jasné prohlášení, kterým jakýkoli takový návrh odmítá.

Abbásovo vyjádření týkající se domnělého konfederačního plánu Trumpovy vlády bylo učiněno během setkání s delegací izraelských zákonodárců a aktivistů krajní levice Peace Now v Ramalláhu.

Abbasovy komentáře se patrně týkaly setkání ze srpna roku 2017, kdy se sešel s Kushnerem a americkým zvláštním vyslancem Jasonem Greenblattem, a prohlásil, že delegaci USA řekl, že je otevřen konfederačnímu uspořádání za předpokladu, že se do něj zapojí i Izrael.

„Zeptali se mě, jestli věřím v konfederaci s Jordánskem. Řekl jsem: „Ano, chci trojstrannou konfederaci s Jordánskem a Izraelem.“ Zeptal jsem se jich, zda Izrael s takovým návrhem souhlasí,“ řekl, podle zpráv TPS, Abbás.

V reakci na tato Abbasova vyjádření řekla pro Khbarani News jordánská ministryně pro informace Jumana Ghneimatová, „Diskuse Jordánska o myšlence konfederace (s územím kontrolovaným PA v Judeji a Samaří) není možná.“

Také se domnívá, že spojení Jordánska s tímto územím „není otázkou, o které by se mělo jednat“.

Ghneimatová znovu zdůraznila, že „konzistentní a jasné“ postoje Jordánska k izraelsko-palestinskému konfliktu je založeno na řešení dvou států. „Státy“, v pohledu tohoto plánu, jsou suverénní národní subjekty.

Abbás a PA bojkotují vládu D. Trumpa, protože USA oznámily, že uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele a následně tam přesunuly své velvyslanectví v Izraeli.

USA v pátek oznámily, že zcela přestane financovat palestinskou agenturu OSN UNRWA a opustí tak financování pásma Gazy, na něž bylo od násilného převzetí teroristickou skupinou Hamas spoléháno.

03.09.2018 08:19 Daniel Žingor218Zdroj: World Israel News

Klíčová slova