Praha Jeruzalém

V pátek USA oznámily, že „nebudou nadále příspívat UNRWA“, agentuře OSN, která posledních 70 let sloužila výlučně palestinským zájmům.

Od: World Israel News

Americké ministerstvo zahraničí vydalo v pátek prohlášení, které potvrzuje zprávy, které už kolovaly během týdne – Trumpova vláda krátí veškeré finanční prostředky UNRWA, palestinské agentury OSN.

Znamená to, že Spojené státy nebudou v letošním roce poskytovat dalších 300 milionů dolarů. Až dosud poskytly USA téměř třetinu rozpočtu UNRWA.

„Když jsme v lednu přispěli ve výši 60 milionů dolarů, jasně jsme uvedli, že Spojené státy už nejsou ochotny dál držet velmi nepřiměřený podíl nákladů, tak jako tomu bylo po dlouhé roky,“ uvedla v pátek mluvčí ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

„Základní obchodní model a způsob financování, kterými se UNRWA po léta vyznačovala, jsou přímo spojené s nekonečnou a exponenciálně se rozšiřující komunitou oprávněných příjemců UNRWA.  To je jednoduše neudržitelné a je to již řadu let v krizovém režimu. Spojené státy se již nebudou věnovat dalšímu financování této nenapravitelně chybné aktivity,“ dodala Nauertová.

Mezi důvody, které Nauertová ve svém prohlášení o rozhodnutí USA uvedla, patří také „selhání UNRWA a klíčových členů regionální a mezinárodní dárcovské komunity při reformě a restartu způsobu fungování UNRWA“ a „jejím modelu poskytování služeb řízeným nekonečnou krizí. „

Po tomto prohlášení palestinští vůdci, hlasem mluvčího prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse Nabila Abu Rdeneha, odsoudili rozhodnutí USA s tím, že tento krok „posiluje terorismus v regionu“ a požadují, aby OSN přijala „pevný postoj“ vůči USA, oznámila AP.

Mluvčí teroristické skupiny Hamas Hazem Qassem také obvinil USA, že se rozhodnutím o UNRWA pokoušejí ukončit takzvané „právo na návrat“ Palestinců, což je požadavek, aby každý arabský potomek těch, kdo buď dobrovolně opustili Izrael nebo byli z území, které se stalo izraelským, v průběhu války vyhnáni, měl právo „se vrátit“ na toto území.

V této souvislosti Qassem prohlásil, že je Trump „partnerem v útoku na práva palestinského lidu“, uvedla AP

Mezitím mluvčí UNRWA v Gaze, Adnan Abu Hasna, označil v sobotu americký „krok“ za „dar terororismu“ uvedl Times of Israel.

Izrael přivítal rozhodnutí USA ukončit financování UNRWA a nejmenovaný představitel úřadu vlády Benjamina Netanjahua, pod podmínkou anonymity uvedl, že „Izrael podporuje tento krok USA,“ napsaly Times.

„Upevnění postavení uprchlíků Palestinců je jedním z problémů, kterým tento konflikt přetrvává,“ dodal tento představitel.

Ještě před tímto oficiálním oznámením (administrativy USA) uvedla v pátek kancelář premiéra Netanjahua pro Hadashot news: „Izrael podporuje tento krok, protože UNWRA je jedním z hlavních problémů, kvůli kterému tento konflikt přetrvává.“

Izrael tak odmítl přijmout palestinský požadavek na „právo návratu“, který by znamenal demografický útok ohrožující základ židovského charakteru národa.

V sobotu Hadashot citoval vyšší izraelské diplomatické zdroje, když uvedl, že zatímco Spojené státy nebudou bránit třetím stranám arabského světa, aby podpořily UNRWA nouzovým financováním, konečným cílem USA je „úplné uzavření UNRWA“.

Bez ohledu na rozhodnutí ohledně UNRWA se v pátečním americkém prohlášení uvádí, že Američané chtějí řešit palestinskou otázku a Nauertová říká: „Spojené státy zintenzivní dialog s OSN, hostitelskými vládami a mezinárodními zúčastněnými stranami o nových modelech a nových přístupech, které mohou zahrnovat přímou bilaterální pomoc ze strany Spojených států a dalších partnerů, které mohou dnešním palestinským dětem poskytnout trvalejší a spolehlivější cestu k jasnějšímu zítřku. „

01.09.2018 06:52 Daniel Žingor165Zdroj: World Israel News

Klíčová slova