Praha Jeruzalém

Poté, co USA oznámily, že sníží finanční prostředky pro notoricky proti-izraelskou kancelář OSN Vysokého komisariátu pro lidská práva, izraelský představitel tento krok plně podpořil.

Od: AP a World Israel News

John Bolton poradce prezidenta Donalda Trumpa v oblasti národní bezpečnosti, řekl, že Spojené státy sníží financování Úřadu pro lidská práva OSN, což je nejnovější zásah vlády USA vůči Organizaci spojených národů.

Bolton oznámil tento krok proti Úřadu vysokého komisaře pro lidská práva, kterým by OSN ztratilo jednoho z největších dárců. Spojené státy jsou největším dárcem OSN a jejich příspěvky poskytují zhruba 22% celkového rozpočtu.

Bolton ve čtvrtek v rozhovoru uvedl, že úředníci USA vypočítají, kolik amerického ročního rozpočtu jde na Úřad a Radu OSN pro lidská práva – na nich se podílí 47 národů – a o tuto částku USA sníží své výdaje.

V pozici nejvyššího komisaře pro lidská práva má v příštím měsíci nahradit bývalá čilská prezidentka Michelle Bacheletová Zeida Ra’ada al-Husseina.

Al-Husseinovo fungování v této roli bylo poznamenáno důsledným nepřátelstvím vůči židovskému státu, včetně výzvy k bojkování izraelských podniků.

V reakci na tato oznámení prohlásil izraelský ministr pro strategické záležitosti a veřejnou bezpečnost Gilad Erdan: „Orgány OSN pro lidská práva podkopaly hodnoty, na kterých byly postaveny tím, že se staly ohnisky protiizraelského extremismu, nenávisti a bojkotu,“ uvedl Times of Israel.

„Pokud kroky ohlášené velvyslancem Boltonem přimějí OSN, aby začala investovat do demaskování nejhorších porušovatelů lidských práv na světě, namísto aby delegitimizovala jedinou skutečnou demokracii na Blízkém východě, budou z toho mít prospěch miliony lidí na celém světě,“ dodal Erdan.

24.08.2018 18:28 Daniel Žingor133Zdroj: World Israel News

Klíčová slova