Praha Jeruzalém

Autor: Dov Benovadia

Arabské sdělovací prostředky v pátek oznámily, že dohoda o příměří mezi Izraelem a Hamasem, která byla zprostředkovávána Egyptem a představiteli OSN, je v „závěrečné fázi“. Nejnovější zprávy uvádí, že by dohoda znamenala minimálně jeden rok úplného zastavení palby mezi oběma stranami, výměnou za to, že Izrael povolí import více a větší škály zboží do Gazy. Podle sociálních médií pochválil americký vyjednavač Jason Greenblatt egyptské a OSN představitele „za jejich roli ve snaze ukončit násilí a teror v oblasti Gazy. Pro všechny lidi v regionu může být prostřednictvím čestných rozhovorů a smysluplných akcí hodně dosaženo. Teror a násilí zadržely Palestince Gazy příliš dlouho a nikdy neuspějí. Je možné mít lepší budoucnost; je čas toho využít. „

Libanonský prezident Al-Akhbar mezitím o víkendu oznámil, že Hamás odmítl návrh na vytvoření námořní trasy z Gazy přes přístav na Kypru výměnou za propuštění Izraelců, které Hamas drží. Zdroj v teroristické skupině uvedl, že otázka propuštění Izraelců byla „komplikovaná a bude trvat řadu let, než bude možné najít řešení“.

V Tel Avivu na Motzoei Shabbos stovky obyvatel jižního Izraele znovu protestovaly a požadovaly, aby IDF vystupovala proti Hamasu agresivněji. Demonstranti se shromáždili na Náměstí Rabina a odtud pochodovali dolů po bulváru Ibn Gvrirol, ulicemi uzavřenými pro dopravu. Jedná se už o druhý týden v řadě, kdy obyvatelé jižních oblastí přišli do Tel Avivu, aby protestovali proti blížící se dohodě o příměří. Demonstranti tvrdí, že Izrael by místo toho, aby s Hamasem vyjednával má na něj zaútočit a zničit ho.

18.08.2018 20:21 Daniel Žingor147Zdroj: HAMODIA