Praha Jeruzalém

Izraelští vůdci se ve čtvrtek večer sešli, aby určili strategii reakce na útoky Hamasu v Gaze.

Od: AP

Izraelský premiér svolal na čtvrtek pozdě večer bezpečnostní kabinet, aby naplánoval reakci na nový vzestup teroristického násilí z Gazy a nařídil armádě, aby provedla nespecifikovaný „silný zásah“, který jsou vojenské jednotky umístěné podél hranice realizovat.

Boj ukázal některé známky zpomalení eskalace. Pozdě ve čtvrtek IDF srovnala se zemí objekt Hamásu, o kterém Izrael tvrdí, že byl vojenskou základnou, teroristé z něj měli po celý večer odpalovat rakety na Izrael.

Během dne Izrael uskutečnil desítky náletů, zatímco palestinští teroristé vystřelili na Izrael desítky raket a zranili sedm lidí.

Útoky eskalovaly v době, kdy se Egypt snažil o zprostředkování dlouhodobého příměří mezi oběmi stranami.

Izraelský Channel 10 TV uvedl, že předseda vlády Benjamin Netanjahu odložil schůzku svého bezpečnostního kabinetu o dvě hodiny, aby tak Egypťanům umožnil pokračovat v jejich úsilí.

Po čtyřhodinovém jednání vydal kabinet krátké prohlášení, kde armádě nařizuje „pokračovat v silném zásahu proti teroristům“.

To se zatím nestalo, ale krátce před setkáním se Netanjahu a jeho ministr obrany Avigdor Lieberman setkali se špičkovými vojenskými představiteli, aby prodiskutovali své možnosti.

Izraelský představitel, pod podmínkou anonymity, protože se to vztahuje k uzavřeným jednáním, řekl, že Netanjahu instruoval armádu, aby se připravila na „všechny varianty“.

Izraelské pozemní jednotky jsou připraveny k nasazení

Lt. Col. Jonathan Conricus, mluvčí armády, řekl, že Izrael má „pozemní jednotky, které jsou připraveny k nasazení a posiluje jižní sektor a divizi Gazy. “ Nekomentoval v izraelských sdělovacích prostředcích to, že se vojáci připravují na možnou pozemní operaci.

Izrael a Hamas vybojovali, od doby, kdy islámská teroristická skupina v roce 2007 získala kontrolu nad Gazou, tři války. I přes panující nepřátelství jsou zde signály skrze kontakty s Egyptem, že je zde vůle vyhnout se další válce.

Hamas požaduje zrušení izraelsko-egyptské hraniční blokády, která devastuje ekonomiku Gazy, zatímco Izrael chce ukončit raketové útoky, stejně jako nedávné násilné nepokoje a žhářský teror s použitím zápalných balónů a draků a návrat těl dvou mrtvých vojáků a dvou Izraelců o nich věří, že žijí a jsou držení Hamasem.

Čtvrteční střet však oživil vzpomínky na poslední válku z roku 2014. Sirény raketového poplachu v jižním Izraeli ječely celou noc a celý den a posílaly celé rodiny do krytů, zrušily se letní venkovní kulturní akce a nucují účastníky letních táborů zůstat uvnitř. Izraelské letectvo mezitím ničila cíle v pásmu Gazy.

Pozdě odpoledne palestinská raketa zaútočila na jižní část Beershevy a dopadla na volné prostranství. Bylo to poprvé od roku 2014, kdy raketa zasáhla město.

Izraelská armáda uvedla, že v celém pásmu Gazy zasáhla přibližně 200 cílů, včetně velitelských stanovišť Hamasu, výrobních prostor a skladů zbraní. Dále uvedla, že podobný počet raket a minometných granátů bylo vypáleno na Izrael.

Armáda uvedla, že sestřelia asi 30 raket, zatímco většina ostatních dopadla do volného prostoru.

„Nevyprovokovaný teroristický útok“ Hamasu

Na půdě OSN vyzval izraelský velvyslanec Danny Danon generálního tajemníka a Radu bezpečnosti OSN, aby odsoudili Hamas za to, co nazval „neprovokovaným teroristickým útokem“ na jižní Izrael.

Nickolay Mladenov, vyslanec OSN pro Střední východ, řekl, že je „hluboce znepokojen“ a apeloval na klid. Řekl, že situace se „může rychle zhoršit s ničivými důsledky pro všechny lidi.“

Izrael a Hamas v tomto měsíci prošli několika vzplanutími bojů. Poslední kolo propuklo v úterý, kdy izraelská armáda zasáhla vojenskou pozici Hamasu v Gaze poté, co uvedla, že opětovala palbu na izraelské vojáky na hranici. Hamas uvedl, že byli dva z jeho bojovníků zabiti při přestřelce uvnitř vojenského tábora.

K incidentu došlo, když skupina vedoucích zahraničních představitelů Hamásu navštívila Gazu, aby s místními vůdci prodiskutovala možnosti zastavení palby.

Nejvyšší představitel Hamasu řekl agentuře Associated Press, že čekali, až delegace opustí Gazu, než budou reagovat raketovou palbou – což se stalo ve středu pozdě večer.

09.08.2018 12:10 Daniel Žingor113Zdroj: World Israel News

Klíčová slova