Praha Jeruzalém

New York Times informoval, že je Mossad zodpovědný za zavraždění Azize Esbara, jednoho z nejdůležitějších vědců v oblasti raketového vývoje v Sýrii.

Od: World Israel News

Podle zprávy zveřejněné v úterý v New York Times provedl Mossad atentát na Azize Esbera, který byl považován za jednoho z nejdůležitějších vědců v oblasti raketových technologií v Sýrii.

Podle „vysoce postaveného zpravodajce na Středním východě citovaného Davidem Halbfingerem a Ronem Bergmanem z New York Times“ byl Esber zabit automobilovou bombou umístěnou agentem Mossadu.

Bylo to údajně čtvrtá atentátní mise, kterou Izrael provedl proti vojenskému inženýrovi na cizí půdě za poslední tři roky.

Esbar údajně vedl, v syrském Vědeckém studiu a výzkumném středisku, tajnou jednotku nazvanou Sector 4.

Podle Times „prý měl Esber volný přístup k prezidentskému paláci v Damašku a spolupracoval s generálem generálem Qassimem Suleimanim, velitelem íránské jednotky Quds a dalšími Íránci, aby v Sýrii zahájili výrobu přesně řízených raket a to úpravou těžkých raket SM600 Tishreen. „

Rakety byly údajně dostatečně přesné, aby zasáhly izraelské města z Libanonu nebo Sýrie.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu při mnoha příležitostech uvedl, že Izrael nepovolí Sýrii, aby nasadila tyto rakety, a pokud by to bylo nezbytné, zasáhl by Izrael vojensky.

07.08.2018 15:37 Daniel Žingor178Zdroj: World Israel News

Klíčová slova