Praha Jeruzalém

V sobotu zavládlo na hranicích s Gazou napjaté příměří. To následovalo po několika vlnách izraelských útoků na cíle Hamasu v pásmu, ty byly odplatou za smrt vojáka zabitého odstřelovačem.

Od: TPS

Během hlídky a jako člen praporu Givati byl ​​na jižním okraji pásma Gazy v pátek odpoledne zabit Seržant Aviv Levi, což vedlo k největší vlně útoků Izraele od operace Ochranné ostří v roce 2014.

„Z hloubi svého srdce vyjadřuji soustrast, za sebe a za občany Izraele, rodičům a sourozencům Aviva Leviho, bojovníkovi brigády IDF Givati, který včera padl na hranicích s Gazou, “ řekl premiér Benjamin Netanjahu v sobotu večer.

„Společně se svými kamarády bojoval Aviv s odhodláním a hrdinstvím proti teroru z pásma Gazy. K naší bolesti tento boj někdy stojí cenu, která je pro nás těžká. Naše srdce jsou spolu s jeho rodinou. „

Celkově IDF během několika hodin od pátečního odpoledne do ranních hodin v sobotu ráno zasáhla přibližně 60 cílů, následně byl podle diplomatických zdrojů, prostřednictvím egyptských mediátorů, Hamás dotlačen k příměří.

IDF uvedla, že zasáhla tři prapory Hamasu, místa pro výrobu zbraní, šachtu do tunelové sítě, továrnu používanou pro výrobu podzemní infrastruktury, sklad UAV, vojenskou velitelskou místnost, školící zařízení a pozorovací stanoviště.

Po incidentu v pátek, při němž byl Levi zabit, napadly letouny a tanky IDF osm vojenských cílů Hamasu. Hamas reagoval s raketovou palbou v oblastech Sha’ar Ha’Negev a Sdot Negev; IDF uvedla, že protiletadlový obranný systém Iron Dome zneškodnil dvě rakety.

Zatímco bylo příměří z velké části dodržováno, v sobotu pronikla řada podezřelých do Izraele ze severního pásma Gazy. IDF uvedla, že se podezřelí stáhli do pásma a v odpovědi na tento průnik vypálil její tank na vojenské pozice Hamasu.

21.07.2018 07:57 Daniel Žingor207Zdroj: World Israel News

Klíčová slova