Praha Jeruzalém

Na základě informací poskytnutých izraelskou elitní špionážní agenturou  byla zatčena mezinárodní teroristická buňka, čímž bylo, ve shromáždění proti íránskému režimu, zabráněno velkým ztrátám .

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

Ve čtvrtek hebrejská média informovala, že minulý měsíc dodal Mossad evropským špionážním agenturám životně důležité informace, které zabránily bombovému útoku na shromáždění Svobodný Írán, které se konalo 30. června poblíž Paříže a účastnilo se ho 25 tisíc lidí.

Úřady v Belgii, Francii a Německu spolupracovaly spolu s Mossadem na sledování podezřelých, než je 1. července zatkli. Jeden údajný komplic byl zadržen ve Francii, dva belgičané íránského původu v jejich autě v Bruselu a v Bavorsku byl zadržen íránský diplomat akreditovaný pro Vídeň – ten je považován za jejich vůdce.

Belgičané pracovali jako manželský tým a údajně byli, když je zastavili s 500 gramy podomácku vyrobenou trhavinou TATP a detonačním zařízením, na cestě na shromáždění.

Íránec, který je údajně naverboval a dodal jim vražedné zbraně, byl podle saudsko-arabských Arab News identifikován jako 46-ti letý Assadollah Assadi, třetí poradce na velvyslanectví Íránu ve Vídni, jehož úkolem bylo „sledovat opoziční skupiny uvnitř i mimo Írán .“ Podle této zprávy byl obviněn z organizování vraždy. Jeho diplomatický status byl Rakouskem zrušen a může být vydán do Belgie, aby tam stanul před soudem.

Do Francie přijelo mnoho vysoce postavených politických osobností, aby se připojili k masové akci –  výstavě podpory Národní rady odporu Íránu (NCRI), která je zastřešující organizací exilových skupin proti-islámského režimu. Byli tam např. kanadský ministr zahraničí John Bairda, několik britských poslanců, bývalý starosta New Yorku a právní zástupce prezidenta Donalda Trumpa Rudolf Giuliani, bývalý mluvčí Bílého domu Newt Gingrich a další.

Íránský ministr zahraničí okamžitě popřel obvinění vůči svému konzulárnímu zástupci jakmile byl zatčen a trvá na tom, že je obětí spiknutí, které má znemožnit jeho zemi. Dále tweetoval, že Írán „je připraven pracovat se všemi zainteresovanými, aby odhalil, co je za tímto falešným poplachem“.

Írán považuje NCRI za teroristickou organizaci.

Na recepci 4. července na počest dne amerického Dne nezávislosti odkázal předseda vlády Benjamin Netanjahu na tento útok a vyjádřil úžas nad pokračujícími evropskými snahami o udržení vztahů s Íránem.

„Tento iránský teroristický plán byl na evropské půdě plánován ve stejném týdnu, kdy se evropští vůdci mají setkat s prezidentem Íránu, aby řešili obcházení sankcí vůči němu. Zastavte financování režimu, který sponzoruje terorismus proti vám i proti mnoha jiným. Přestaňte se zastávat Íránu.“ prosil.

20.07.2018 16:33 Daniel Žingor181Zdroj: World Israel News