Praha Jeruzalém

Po dni, kdy byly na Izrael z Gazy odpáleny salvy raket, zasáhla IDF Hamas nejtěžšími údery od letní války v roce 2014.

Od: TPS a World Israel News

V následku toho, že byly na Izrael vypáleny desítky raket, zasáhly letouny IDF v sobotu odpoledne přibližně 40 cílů Hamásu – to je největší zásah v pásmu Gazy od války v roce 2014.

„Po konzultaci s ministrem obrany, náčelníkem generálního štábu a nejvyšším bezpečnostním velením Státu Izrael jsme rozhodli o silné akci vůči terorismu Hamasu. IDF udeřila Hamas nejsilněji od operace Ochranné ostří, a pokud bude zapotřebí, ještě zvýšíme sílu našich útoků. „

IDF uvedla, že ve třetí vlně úderů zaútočila na čtyři vojenské objekty Hamasu. Třetí vlna následovala útoky z pátku a soboty brzy ráno.

Mezi těmito cíli byla centrála hnutí Hamas v Beit Lahia v severním pásmu Gazy, kde IDF uvedla, že zasáhla tréninkové centrum pro vedení městské války, sklady střeliva a velitelská střediska. Podle IDF se zásahy zaměřily také na námořní infrastrukturu Hamasu. Nepotvrzené palestinské zprávy prohlásily, že při zásazích byli zabiti nejméně dva lidé.

IDF uvedla, že se zaměřila také na raketovou odpalovací rampu a na raketomet v severním pásmu Gazy.

Tohoto dne Hamas vypálil na území Izraele nejméně 60 raket a minometných granátů. Přibližně 15 raket bylo sestřeleno protiraketovými bateriemi Iron Dome, zbytek dopadl na otevřená pole.

Akce IDF následovala po noci střetů, v nichž IDF provedla dvě vlny útoků a Hamás odpálil na jih Izraele 17 raket a minometných střel. Počáteční vlna útoků IDF přišla v reakci na incident tento pátek, kdy byl, v přeshraničním granátovém útoku a probíhajících žhářských útocích, lehce zraněn izraelský důstojník.

„Víme, jak zasáhnout proti jakékoli jednotce“

„Po nočních událostech jsme zaútočili na 40 teroristických cílů, včetně zničení velitelství praporu Beit Lahia,“ řekl mluvčí IDF Brig. gen Ronen Manelis. „Bylo zničeno zhruba 20 teroristických cílů … víme, jak zasáhnout proti jakékoli jednotce, v noci nebo za denního světla.“

Večer udeřily letouny IAF na výškové budovy v uprchlickém táboře Shati v severním pásmu Gazy. Mluvčí IDF uvedl, že tato budova byla Hamasem využívána pro výcvik pro městskou válku a byla umístěna nad tunelem, který se využíval k cvičení podzemního boje.

IDF uvedla, že budova byla zasažena teprve poté, co byli její obyvatelé předem varováni, aby odešli.

Prohlášení dodává, že zásah „… je dalším důkazem zpravodajských a operačních schopností IDF, které budou v případě potřeby aktivovány. „

14.07.2018 09:07 Daniel Žingor228Zdroj: World Israel News

Klíčová slova